Kurczak pieczony z solanki
Wszyscy, którzy kosztowali przygotowanego w ten sposób kurczaka, przysięgają, że nigdy nie jedli lepszego. Namaczanie w solance oraz długi proces pieczenia sprawiają, że mięso jest soczyste, aromatyczne i dosłownie rozpływa się w ustach.
Do większego garnka wlewamy trzy litry wody, wsypujemy sól. Mieszamy, aż sól się rozpuści. Gdy to nastąpi, dodajemy listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego, a następnie wkładamy do środka kurczaka. Garnek z zawartością umieszczamy w lodówce i przechowujemy ok. 12 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy garnek, wyciągamy kurczaka z solanki i starannie osuszamy go przy pomocy ręcznika papierowego. Smarujemy mięso olejem i posypujemy przyprawą do drobiu, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Nagrzewamy piekarnik do 180 - 190 stopni i pieczemy mięso przez dwie godziny (w trakcie pieczenia co ok. 20 minut obracamy kurczaka, by piekł się równomiernie).