Kurczak po hiszpańsku
Arroz con pollo to danie popularne w Hiszpanii - sycące, smaczne i pełne aromatycznych przypraw.
![Ryż z kurczakiem](https://i.iplsc.com/000B18P2B8BS6DG4-C322-F4.webp)
Składniki
- 6 udek lub 8 podudzi z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 2,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor lub garść koktajlowych
- pół szklanki mrożonego groszku zielonego
- szczypta kurkumy
- pieprz, sól, bazylia, tymianek
Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać paprykę, smażyć 4-5 minut.
Dodać kurczaka i obsmażyć udka z obu strona przez kilkanaście minut. Dodać startą marchewkę i obranego ze skórki pomidora, smażyć 2-3 minuty.
Zalać gorącym bulionem - ilość do przyrządzenia potrawy zależy głównie od rodzaju użytego ryżu i mocy palnika na którym smażymy. W razie potrzeby dolać wody.
Dodać przyprawy i kurkumę. Zagotować.
Dodać ryż. Pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu często mieszając.
Dodać groszek, zmniejszyć ogień i nie mieszać. Gotować kolejne 10 minut, aż ryż będzie miękki, dolewając w razie potrzeby bulionu.
Po wyłączeniu palnika dobrze jest zostawić patelnię na kilka minut.