Kurczak po hiszpańsku
Arroz con pollo to danie popularne w Hiszpanii - sycące, smaczne i pełne aromatycznych przypraw.
Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać paprykę, smażyć 4-5 minut.
Dodać kurczaka i obsmażyć udka z obu strona przez kilkanaście minut. Dodać startą marchewkę i obranego ze skórki pomidora, smażyć 2-3 minuty.
Zalać gorącym bulionem - ilość do przyrządzenia potrawy zależy głównie od rodzaju użytego ryżu i mocy palnika na którym smażymy. W razie potrzeby dolać wody.
Dodać przyprawy i kurkumę. Zagotować.
Dodać ryż. Pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu często mieszając.
Dodać groszek, zmniejszyć ogień i nie mieszać. Gotować kolejne 10 minut, aż ryż będzie miękki, dolewając w razie potrzeby bulionu.
Po wyłączeniu palnika dobrze jest zostawić patelnię na kilka minut.