Kurczak po hiszpańsku

Arroz con pollo to danie popularne w Hiszpanii - sycące, smaczne i pełne aromatycznych przypraw.

Ryż z kurczakiem
Ryż z kurczakiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 udek lub 8 podudzi z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 2,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor lub garść koktajlowych
  • pół szklanki mrożonego groszku zielonego
  • szczypta kurkumy
  • pieprz, sól, bazylia, tymianek

Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać paprykę, smażyć 4-5 minut.

Dodać kurczaka i obsmażyć udka z obu strona przez kilkanaście minut. Dodać startą marchewkę i obranego ze skórki pomidora, smażyć 2-3 minuty.

Zalać gorącym bulionem -  ilość do przyrządzenia potrawy zależy głównie od rodzaju użytego ryżu i mocy palnika na którym smażymy. W razie potrzeby dolać wody.

Dodać przyprawy i kurkumę. Zagotować.

Dodać ryż. Pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu często mieszając.

Dodać groszek, zmniejszyć ogień i nie mieszać. Gotować kolejne 10 minut, aż ryż będzie miękki, dolewając w razie potrzeby bulionu.

Po wyłączeniu palnika dobrze jest zostawić patelnię na kilka minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas