Kurczak słodko - kwaśny
Z kuchni chińskiej.
- 4 filety z kurczaka,
- 3 łyżki oleju,
- średnia cebula,
- 40 dag ananasa z puszki,
- 15 dag mieszanki warzyw do smażenia (kiełki soi, papryka, bambus),
- 3 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka sherry,
- łyżka miodu,
- 3 łyżki octu winnego,
- 1/2 drobiowej kostki rosołowej,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Marynowanie mięsa
Filety pokrój w cienkie paski. Zalewę z ananasa wymieszaj z sherry, octem, sosem sojowym, ketchupem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodaj rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. W powstałej marynacie umieść mięso. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut do godziny.
Przyrządzanie warzyw
Cebulę pokrój w grube talarki. Podsmaż w woku na połowie oleju, na silnym ogniu. Dodaj warzywa oraz pokrojonego na drobne kawałki ananasa. Smaż razem około 5 min aż większość płynu odparuje. Wtedy warzywa z patelni przełóż do innego naczynia. Odstaw, ale trzymaj w cieple, aby nie ostygły całkowicie.
Smażenie mięsa
Kurczaka odcedź z zalewy, zalewę zachowaj, ponieważ będzie jeszcze potrzebna. W woku mocno rozgrzej resztę oleju. Następnie wrzuć mięso i mieszając drewnianą łopatką, smaż około 5 minut na silnym ogniu - mięso musi być dobrze usmażone, a jednocześnie powinno pozostać wilgotne w środku.
Doprawianie
Do mięsa dodaj podsmażone warzywa, razem smaż 2-3 minuty. W tym czasie wymieszaj marynatę z mąką kukurydzianą (uważaj aby nie pozostały grudki). Wlej do składników na patelni. Wymieszaj i smaż jeszcze kolejne 4 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej odrobinę wody. Danie podawaj z makaronem chińskim lub ryżem.