Reklama

Kurczak w miodzie z ryżem

Kurczak w miodzie z ryżem zadaje kłam twierdzeniu, że połączenie kurczaka z miodem nie może smakować dobrze… Słodycz miodu cudownie wydobywa smak kurczaka i dodaje mu orientalnej nuty. Kurczak w miodzie z ryżem ma duże szanse stać się jedną z Twoich ulubionych potraw!

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 małe piersi kurczaka
  • natka
  • po 2 łyżki keczupu, miodu i sosu sojowego
  • 25 dag ryżu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 dymki
  • olej
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • ziarna sezamu

Kurczak w miodzie z ryżem - przygotowanie

1 Mięso opłucz, pozbaw ewentualnych błonek i przerostów, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. W misce wymieszaj keczup z miodem, sosem sojowym, łyżką oleju, 2-3 przeciśniętymi ząbkami czosnku, łyżeczką soku z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. 

2. Do przygotowanej marynaty włóż piersi kurczaka, odłóż na dwie godziny, a potem przełóż do rękawa foliowego. Piecz 40 min w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw. Po wyjęciu obsyp kurczaka sezamem.

3. Ryż przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Połącz z odsączoną kukurydzą, i posiekaną dymką. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj z mięsem, ozdób natką.

Reklama

Sprawdź też te przepisy:

Kurczak pieczony z piwem

Prosty kurczak

Kurczak generał


Zobacz również: 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak w miodzie | obiad | ryż | dania orientalne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama