Kurczak w miodzie z ryżem
Kurczak w miodzie z ryżem zadaje kłam twierdzeniu, że połączenie kurczaka z miodem nie może smakować dobrze… Słodycz miodu cudownie wydobywa smak kurczaka i dodaje mu orientalnej nuty. Kurczak w miodzie z ryżem ma duże szanse stać się jedną z Twoich ulubionych potraw!
Kurczak w miodzie z ryżem - przygotowanie
1 Mięso opłucz, pozbaw ewentualnych błonek i przerostów, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. W misce wymieszaj keczup z miodem, sosem sojowym, łyżką oleju, 2-3 przeciśniętymi ząbkami czosnku, łyżeczką soku z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.
2. Do przygotowanej marynaty włóż piersi kurczaka, odłóż na dwie godziny, a potem przełóż do rękawa foliowego. Piecz 40 min w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw. Po wyjęciu obsyp kurczaka sezamem.
3. Ryż przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Połącz z odsączoną kukurydzą, i posiekaną dymką. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj z mięsem, ozdób natką.
Sprawdź też te przepisy:
Zobacz również: