Kurczak z bakaliami i kuskusem
Tego przepisu nie znałaś!
Składniki:
- 4 uda kurczaka
- 20 dag mieszanki studenckiej
- 10 dag suszonych śliwek
- pół szklanki kaszy kuskus
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki miodu
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka jasnego sosu sojowego
- szczypta imbiru
- przyprawa do dań arabskich lub garam masala
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- pieprz sól
Przygotowanie:
1. Sos sojowy jasny i ciemny wlej do miski. Dodaj imbir, łyżkę przyprawy do dań arabskich lub garam masali, słodkiej papryki, pieprzu i soli. Wymieszaj. Kurczaka opłucz, oczyść, zanurz w zalewie, pozostaw w misce na kilka godzin. Bakalie zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut.
2. Mięso ułóż w dużym glinianym garnku z pokrywką lub naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy kawałki mięsa włóż masło. Obłóż bakaliami, posmaruj miodem. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C najpierw z przykrywką, a 10 ostatnich minut bez przykrywki. Kuskus zalej bulionem, odstaw. Mięso podawaj z kuskusem.