Reklama

Reklama

Kurczak z boczkiem i cebulką

Na obiad w sam raz!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 plasterki wędzonego boczku
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 połówki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki startego twardego żółtego sera o wyrazistym smaku (np. parmezanu)
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • mielona słodka i ostra papryka w proszku
  • sól, mielony czarny pieprz
  • 2 słoiki marynowanych zielonych szparagów

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz. Każdy filet głęboko natnij, uważając, by nie przeciąć mięsa do końca. Tak przygotowane piersi kurczaka natrzyj w środku i na zewnątrz solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ostrą i słodką mieloną papryką. Przykryj folią, włóż do lodówki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, wysmaż go na chrupko na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia. 

2. Suszone pomidory pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z boczkiem podsmażonym z cebulką i czosnkiem. Dodaj starty ser, przemieszaj składniki. Przygotowany farsz nałóż do kieszonek w mięsie, zepnij wykałaczkami, by nadzienie nie wypadło podczas smażenia. 

Reklama

3. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż przygotowane kieszonki, smaż je 12-15 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się ładnie ze wszystkich stron. 

4. Szparagi osącz z zalewy. Podawaj jako dodatek do mięsa. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa będzie też jarzynka z duszonych warzyw w sosie pomidorowym. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje