Kurczak z boczkiem i cebulką

Na obiad w sam raz!

Kurczak ze szparagami
Kurczak ze szparagami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz. Każdy filet głęboko natnij, uważając, by nie przeciąć mięsa do końca. Tak przygotowane piersi kurczaka natrzyj w środku i na zewnątrz solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ostrą i słodką mieloną papryką. Przykryj folią, włóż do lodówki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, wysmaż go na chrupko na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia. 

2. Suszone pomidory pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z boczkiem podsmażonym z cebulką i czosnkiem. Dodaj starty ser, przemieszaj składniki. Przygotowany farsz nałóż do kieszonek w mięsie, zepnij wykałaczkami, by nadzienie nie wypadło podczas smażenia.

3. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż przygotowane kieszonki, smaż je 12-15 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się ładnie ze wszystkich stron. 

4. Szparagi osącz z zalewy. Podawaj jako dodatek do mięsa. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa będzie też jarzynka z duszonych warzyw w sosie pomidorowym.

Kurczak tikka masalaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas