Kurczak z boczkiem i cebulką
Na obiad w sam raz!
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz. Każdy filet głęboko natnij, uważając, by nie przeciąć mięsa do końca. Tak przygotowane piersi kurczaka natrzyj w środku i na zewnątrz solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ostrą i słodką mieloną papryką. Przykryj folią, włóż do lodówki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, wysmaż go na chrupko na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia.
2. Suszone pomidory pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z boczkiem podsmażonym z cebulką i czosnkiem. Dodaj starty ser, przemieszaj składniki. Przygotowany farsz nałóż do kieszonek w mięsie, zepnij wykałaczkami, by nadzienie nie wypadło podczas smażenia.
3. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż przygotowane kieszonki, smaż je 12-15 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się ładnie ze wszystkich stron.
4. Szparagi osącz z zalewy. Podawaj jako dodatek do mięsa. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa będzie też jarzynka z duszonych warzyw w sosie pomidorowym.