Kurczak z pesto w naleśniku
Najlepiej smakuje kurczak w naleśniku.
Składniki na 4 porcje
Do nadzienia:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 strąk czerwonej papryki
- 3 łyżki oleju
Do naleśników:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- olej do smażenia naleśników
Do migdałowego pesto:
- 2 pęczki bazylii
- 6 łyżek płatków migdałowych
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek startego parmezanu
- 8-10 łyżek oliwy
- sól, pieprz, mielona ostra papryka
Sposób przygotowania:
Mięso skrop sokiem z cytryny. Posyp solą, pieprzem i ostrą papryką. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, natrzyj nim filety. Włóż je do lodówki na godzinę.
Paprykę posmaruj łyżką oleju. Piecz w temp. 200 st., aż na skórce pojawią się brązowe plamki (ok. 40 minut). Wtedy wyjmij paprykę, zawiń ją w ściereczkę i wystudź.
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dolej wodę i mleko. Wbij jajka. Dodaj sporą szczyptę soli, dokładnie wymieszaj składniki mikserem. Ciasto odstaw na 30 minut.
Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki. Trochę odłóż do dekoracji, resztę wrzuć o moździerza (ew. malaksera) Dodaj płatki migdałowe, obrane ząbki czosnku i parmezan. Sos ucieraj, dolewając oliwę. Pod koniec pesto przypraw solą oraz pieprzem.
Filety usmaż na 2 łyżkach oleju. Rozgrzej dużą patelnię. Cienko smaruj ją olejem. Wylewaj porcje ciasta. Równomiernie je rozprowadzaj. Usmaż cienkie naleśniki. Paprykę oczyść, obierz, potnij w paski.
Filety pokrój w plasterki. Mięso i paprykę rozłóż na naleśnikach. Polej pesto. Zwiń. Rulony udekoruj resztą bazylii.