Kurczak z ryżem
Najlepiej smakuje z ryżem i surówką z czerwonej kapusty.
Składniki:
10 dag chudego wędzonego boczku,
Na rozgrzanym oleju rumienimy boczek pokrojony w paseczki, przekładamy do miski. Na trzech łyżkach oleju należy delikatnie zeszklić cebulę pokrojoną w krążki. Sparzoną gorącą wodą paprykę kroimy w dużą kostkę i krótko obsmażamy, aby zachowała kruchość. Wszystkie te składniki mieszamy razem. W rondlu lub naczyniu żaroodpornym układamy cząstki kurczaka pozbawione skórki, na wierzchu układamy wymieszane, uprzednio przygotowane składniki. Kroimy pomidory pozbawione skórki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotowe mięso oddzielamy od kości, kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do rondla.
MicroWay
Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również: