Kurczak z winem
W wersji klasycznej tego przepisu w roli głównej występuje... kogut. Warto się pokusić o przyrządzenie takiego dania – smak ma niezwykły! Koguta piecz dłużej: ok. 60-80 minut.

Składniki
na 4 porcje
- 1 duży kurczak
- 2 butelki czerwonego wytrawnego wina
- 1 marchew
- 2 cebule
- 1 pomidor
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 3 gałązki świeżego tymianku
- listek laurowy
Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Pomidora umyć, pokroić. Warzywa zalać winem, dodać sól i resztę przypraw. Marynatą zalać umytego, sprawionego kurczaka. Odstawić na noc do lodówki.
Kurczaka osączyć z marynaty, obsmażyć w brytfance na oleju z masłem. Pieczarki umyć, oczyścić, dodać do mięsa, obsmażyć. Wyłowić warzywa z marynaty, dodać do mięsa. Oprószyć mąką, zasmażyć, zalać marynatą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC na ok. 40 minut.