Kurka: Wszystko, co musisz wiedzieć o tym grzybie

Kurka to jeden z najpopularniejszych grzybów. Sezon na nie trwa zazwyczaj od czerwca do listopada, więc mamy jeszcze sporo czasu, by wybrać się po nie do lasu i cieszyć się ich smakiem. Kurki to grzyby chętnie stosowane w kuchni, a także pełne witamin oraz minerałów. Wykazują więc wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Między innymi świetnie wpływają na mózg, wzmacniają mięśnie oraz łagodzą stres. Dlaczego jeszcze warto jeść kurki? O tym poniżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Gdzie spotkamy kurki?

©123RF/PICSEL

Kurki to grzyby pospolite. Nietrudno zatem je znaleźć. Porastają zazwyczaj gleby piaszczyste, które pokryte są igłami sosny lub świerka, a także mszyste siedliska lasów mieszanych. Spotykamy je również przy buku oraz dębie.

Jak rozpoznać kurkę?

Skoro wiemy już, gdzie szukać kurek, musimy jeszcze umieć je rozpoznać. Kurka ma bardzo specyficzny wygląd. Jej owocnik ma zazwyczaj odcień żółto-pomarańczowy. Wygląd kapelusza kurki uzależniony jest od wieku grzyba. Młode kurki mają kapelusze wypukłe. Wraz z wiekiem robią się one większe, coraz bardziej wklęsłe i pofalowane, co możemy zauważyć w wielu okazach. Z kolei w smaku kurka jest bardzo delikatna, lekko korzenna. W starszych okazach wyczuwalna jest nutka pieprzu, stąd inna nazwa kurki, czyli pieprznik jadalny.

Warto wiedzieć, że kurka ma swojego sobowtóra, niestety, niejadalnego. To grzyb o nazwie lisówka pomarańczowa, który nazywany jest również fałszywą kurką. Pojawia się zatem pytanie, w jaki sposób odróżnić te dwa grzyby, by nie narazić się na zatrucie? Lisówka ma dużo bardziej gęste blaszki i ciemniejsze owocniki. Te dwie cechy pomogą nam wyeliminować niejadalnego grzyba.

Wartość odżywcza i właściwości kurki

©123RF/PICSEL

Kurki, wbrew niektórym przekonaniom, mają bardzo bogaty skład odżywczy. Znajdziemy w nich witaminy: A, B1, B2, C, D2, E oraz PP. Ponadto, zawierają one pokaźną ilość minerałów, w tym: wapń, sód, potas, fosfor, a także chlor, siarkę, żelazo, mangan, fluor oraz miedź i cynk.

Trudno się dziwić, że kurki od lat stosowane są w medycynie ludowej. Regularnie jedzone poprawiają pracę wątroby, narządu wzroku, wzmacniają odporność, a także wykazują zdolność zwalczania robaków ludzkich. To jednak nie wszystkie właściwości kurek. Jak jeszcze na nasz organizm mogą wpłynąć te grzyby?

Pozytywnie wpływają na mózg

Kurki wpływają również pozytywnie na mózg. To wszystko dzięki minerałom, a konkretnie dzięki magnezowi i żelazu. Są one niezbędnymi składnikami do prawidłowego rozwoju mózgu. Zaledwie jedna filiżanka kurek zawiera niecałe dwa miligramy żelaza, co stanowi około 24 procent zalecanej dziennej ilości. Ponadto, żelazo wspomaga również krążenie krwi w mózgu. Regularne dostarczanie tego pierwiastka do organizmu może zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera.

Zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu II

Okazuje się, że systematyczne jedzenie kurek może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, a także wspomóc leczenie tej choroby. To wszystko za sprawą dużej ilości witaminy D2, która jest niezbędna w leczeniu cukrzycy typu II.

Pozytywnie wpływają na skórę

Jedzenie kurek ma również bardzo pozytywny wpływ na skórę. Ta właściwość to z kolei zasługa witaminy B3, którą zaleca się zażywać osobom zmagającym się z trądzikiem. Niacyna zmniejsza stany zapalne skóry, podrażnienia oraz zaczerwienia. Nie tylko kurki zawierają spore ilości witaminy B3, ale także pieczarki. Jeśli chcemy zachować piękny wygląd skóry, koniecznie włączmy do diety te grzyby.

Zmniejszają poziom stresu w organizmie

W kurkach znajdziemy również sporo witaminy B5, która niezbędna jest do redukcji stresu w organizmie. Zmniejsza ona ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych, a także wspomaga leczenie stanów depresyjnych oraz nerwic. To kolejny ważny powód, dla którego warto jeść kurki.

Łagodzi objawy menopauzy oraz PMS

Objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy są dla wielu kobiet istną udręką. Odpowiednia dieta pomoże je złagodzić. Powinny znaleźć się w niej produkty bogate w mangan, jak na przykład kurki. Pierwiastek ten łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związane z przekwitaniem lub zbliżającą się miesiączką.

Wzmacnia mięśnie

W kurkach znajdziemy również duże ilości wysoko przyswajalnego białka, które jest niezbędne dla zdrowia mięśni. Kurki warto jeść szczególnie po wysiłku fizycznym, by zaspokoić potrzeby organizmu na ten składnik odżywczy. Dzięki temu mięśnie szybciej się zregenerują, Warto wiedzieć, że większość grzybów posiada duże ilości białka.

Jak obierać kurki?

©123RF/PICSEL

Kurki nie są łatwe w obieraniu, ponieważ zazwyczaj gromadzi się w nich dużo piasku, który czasami nie schodzi wyłącznie po wypłukaniu kurek pod bieżącą wodą. Jednym ze skutecznych sposobów wyczyszczenia kurek jest zamoczenie ich w roztworze z wody i soli. By przygotować roztwór, wystarczy do około litra ciepłej wody wsypać dwie łyżeczki soli. Przed zamoczeniem kurek w mieszance, należy zeskrobać z grzybów trudne zabrudzenia.

Kurki w kuchni

Kurki to grzyby, które sprawdzają się w wielu daniach. Możemy dodawać je do zup, sosów, sałatek, makaronów, a także przyrządzać z nimi zapiekanki czy jajecznicę. W internecie aż roi się od przepisów na dania z kurkami. Ponadto, kurki, podobnie jak inne grzyby, możemy również zaprawić. Będą jak znalazł na zagryzkę. Kurki można też zasuszyć.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas