Kurki na talerzu
Od czerwca do października możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Kurki goszczą na naszych stołach każdego roku.
Trudno się dziwić. Mają w końcu swój niepowtarzalny smak. Czy każdy powinien po nie sięgać? Okazuje się, że niekoniecznie. Podobnie jak inne grzyby są ciężkostrawne, dlatego osoby starsze, które mają problemy z trawieniem i dzieci powinny z nich zrezygnować.
Warto też pamiętać, by nie jeść ich na kolację.
Kurki nie zawierają wielu kalorii. Najczęściej podawane są bezpośrednio po usmażeniu, ale można też je dusić i marynować. Wzbogacą smak omletu ale też pierogów.
Jak je myć?
Kurki rosną na piaszczystych glebach, stąd pojawia się pytanie o ich czyszczenie.
Nie zalecamy długotrwałego moczenia, bo tracą wtedy smak. Lepiej wrzucić je do miski, zalać wrzątkiem i delikatnie wyjmować za pomocą cedzaka.