Kusi smakiem na ciepło i zimno. Kartoflak, czyli śląska babka ziemniaczana

Jak przygotować wyborną babkę ziemniaczaną?
Jak przygotować wyborną babkę ziemniaczaną?123RF/PICSEL

Jak babka ziemniaczana znalazła się na polskich stołach?

Niezbędne produkty

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 50-60 g słoniny
  • 100 g boczku wędzonego
  • 150 g kiełbasy zwyczajnej
  • 3 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Podstawą kartoflaka są ziemniaki
Podstawą kartoflaka są ziemniaki123RF/PICSEL

Kartoflak - przepis krok po kroku

  1. Na suchej patelni wytapiamy pokrojoną w kostkę słoninę, a następnie dorzucamy boczek i kiełbasę. Całość podgrzewamy do smakowitego zrumienienia.
  2. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dorzucamy do skwierczącego mięsa. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
  3. Ziemniaki obieramy, wypłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  4. Z powstałej masy odciskamy nadmiar wody do osobnej miseczki i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie wylewamy płyn, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków wraz z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej.
  5. Do masy ziemniaczanej dodajemy oddzielone od białek żółtka, przestudzoną słoninę z kiełbasą, boczkiem i cebulą, a także przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  6. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy do masy ziemniaczanej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
  7. Blaszkę do pieczenia dokładnie smarujemy olejem lub wykładamy papierem, a następnie do środka wlewamy babkę ziemniaczaną i wyrównujemy wierzch.
  8. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 1,5 godziny.
  9. Kartoflak podajemy na ciepło lub zimno, pokrojony w kwadraty i polany porcją zrumienionego boczku z cebulą.
Ziemniaki. Jakie są najzdrowsze?Tomasz BaniakInteria.tv