Kwartet jaj wielkanocnych - Robert Sowa
...z czerwonym kawiorem, tuńczykiem, filecikami anchois i śledziem matias - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.
Do dekoracji: pomidory koktajlowe; mieszanka kiełków; gałązki świeżego kopru
Farsz I: 4 filety anchois; szczypta papryki słodkiej; 1 łyżka kaparów; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól czosnkowa; kilka czarnych oliwek; łyżeczka soku z cytryny; pieprz czarny mielony do smaku
Farsz II: 1 pokrojony w drobną kostkę filet śledzia matias; 1 łyżka gęstej śmietany; pół łyżeczki kopru; sól czosnkowa; pieprz czarny mielony
Farsz III: 3 łyżki tuńczyka w oleju; 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku; szczypta przyprawy do ryb; 2 suszone pomidory; 1 łyżka majonezu; sól; pieprz czarny mielony
Farsz IV: 2 łyżki twarożku; pół pokrojonego w kostkę awokado; 1 łyżka jogurtu naturalnego; 1 łyżka czerwonego kawioru; sól; pieprz czarny mielony do smaku
Sposób przygotowania
Jajka obrać ze skorupek, delikatnie przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Do każdego rodzaju farszu dodać po dwa rozgniecione żółtka i dokładnie wymieszać wszystkie ich składniki. Połówki jaj napełnić otrzymanymi nadzieniami, a następnie na talerzach ułożyć po jednej połówce każdego rodzaju. Danie udekorować gałązkami kopru, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi kiełkami.
Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!