Kwartet jaj wielkanocnych - Robert Sowa

...z czerwonym kawiorem, tuńczykiem, filecikami anchois i śledziem matias - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

Kwartet jaj wielkanocnych
Kwartet jaj wielkanocnychmateriały prasowe

Do dekoracji: pomidory koktajlowe; mieszanka kiełków; gałązki świeżego kopru

Farsz I: 4 filety anchois; szczypta papryki słodkiej; 1 łyżka kaparów; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól czosnkowa; kilka czarnych oliwek; łyżeczka soku z cytryny; pieprz czarny mielony do smaku

Farsz II: 1 pokrojony w drobną kostkę filet śledzia matias; 1 łyżka gęstej śmietany; pół łyżeczki kopru; sól czosnkowa; pieprz czarny mielony

Farsz III: 3 łyżki tuńczyka w oleju; 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku; szczypta przyprawy do ryb; 2 suszone pomidory; 1 łyżka majonezu; sól; pieprz czarny mielony

Farsz IV: 2 łyżki twarożku; pół pokrojonego w kostkę awokado; 1 łyżka jogurtu naturalnego; 1 łyżka czerwonego kawioru; sól; pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania

Jajka obrać ze skorupek, delikatnie przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Do każdego rodzaju farszu dodać po dwa rozgniecione żółtka i dokładnie wymieszać wszystkie ich składniki. Połówki jaj napełnić otrzymanymi nadzieniami, a następnie na talerzach ułożyć po jednej połówce każdego rodzaju. Danie udekorować gałązkami kopru, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi kiełkami.

Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas