Kwas chlebowy: Dlaczego warto go pić?

Kwas chlebowy to produkt, którego rodowód pochodzi od naszych wschodnich sąsiadów, ale od wielu wieków na dobre wpisał się w polskie kulinarne realia. Powstaje jako napój fermentowany na bazie chleba, a jego pochodzenie i wykorzystanie sprawiły, że złośliwi nazywali go czasem mianem „wiejskiej oranżady”. Jednak warto nieco łaskawszym okiem spojrzeć na kwas chlebowy, ponieważ jego właściwości – choć niedoceniane – z pewnością przysłużą się zdrowiu. Co trzeba wiedzieć o kwasie chlebowym? Dlaczego warto go pić?

Kwas chlebowy to znany sposób na ugaszenie pragnienia i poprawę odporności
Kwas chlebowy to znany sposób na ugaszenie pragnienia i poprawę odporności123RF/PICSEL

Kwas chlebowy: Czym jest?

Kwas chlebowy to fermentowany napój wyprodukowany na bazie chleba, wody oraz drożdży. Choć często uznaje się go jako produkt bezalkoholowy, to posiada jego nieznaczną ilość (ok. 0,5 proc.). Początkowo produkowany był dla żniwiarzy jako napój orzeźwiający podczas upałów (wówczas był on słabszy), ale także z okazji festynów i doniosłych uroczystości, by był alternatywą dla mocnych trunków. Kwas chlebowy - jako produkt naturalny - ma wielu zwolenników. Wśród tych, którzy go piją regularnie, istnieje przekonanie, że może poprawiać funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wspierać naturalną odporność i chronić przed chorobami.

Co można znaleźć w kwasie chlebowym?

Jak już wiadomo, kwas chlebowy powstaje w wyniku fermentacji m.in. chleba i drożdży. Można go bez problemu spotkać na sklepowych półkach, ale także wykonać samodzielnie. Dlaczego warto go pić? Przede wszystkim ze względu na obecne w nim substancje odżywcze, które z całą pewnością przysłużą się zdrowiu. W kwasie chlebowym można znaleźć witaminy z grupy B, a także C. Poza tym - dzięki fermentacji - obecne są w nim bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie działają na układ trawienia. Dlatego z całą pewnością można stwierdzić, że kwas chlebowy nie jest tylko wyłącznie napojem gaszącym pragnienie, ale także naturalnym probiotykiem.

Kwas chlebowy powstaje z zakwasu, ale także z kawałków chleba
Kwas chlebowy powstaje z zakwasu, ale także z kawałków chleba123RF/PICSEL

Kwas chlebowy: Korzyści ze spożywania

Nietrudno się domyślić, że picie kwasu chlebowego może być korzystne dla zdrowia - wystarczy przyjrzeć się obecnym w nim substancjom odżywczym. Witaminy z grupy B całościowo działają na organizm, ale największe zasługi przypisuje się im za wspieranie układu nerwowego, np. sprzyjają połączeniom neuronów czy łagodzą skutki nadmiernego stresu. Z kolei witamina C - znana jako naturalny suplement poprawiający odporność - uszczelnia naczynia krwionośne, co sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego krwi. Jednak warto zainteresować się przede wszystkim obecnym w tym naturalnym napoju kwasem mlekowym.

Kwas mlekowy: Naturalny probiotyk

Kwas chlebowy to naturalny probiotyk
Kwas chlebowy to naturalny probiotyk123RF/PICSEL

Kwas mlekowy zaliczany jest do naturalnych probiotyków. To właśnie one najlepiej działają na cały układ trawienia: nie tylko łagodzą stany zapalne, ale wspierają tworzenie się kwasów żołądkowych odpowiedzialnych za trawienie. Dlatego picie kwasu chlebowego może być dobrym i naturalnym sposobem na zniwelowanie problemów żołądkowych, takich jak niestrawność, wzdęcia czy nadkwasota.

Kwas chlebowy i obecne w nim probiotyki najlepiej oddziałują na jelita. Nie bez przyczyny ten narząd nazywany jest "drugim mózgiem". To właśnie w nich zachodzą procesy trawienia oraz budowana jest naturalna odporność organizmu. Dlatego picie kwasu chlebowego poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza je ze znajdujących się w nich złogów oraz toksyn, co pomaga czynnie podjąć walkę organizmu z patogenami i drobnoustrojami.

Poza tym kwas chlebowy i jego rewelacyjne działanie na jelita pomagają ograniczyć wchłanianie się do krwiobiegu poziomu złego cholesterolu, który często jest odpowiedzialny za tworzenie się blaszek miażdżycowych. One zaś mogą prowadzić do poważnych chorób: zawałów serca lub udarów.

Czy kwas chlebowy jest bezpieczny?

Kwas chlebowy może być zdrowym zamiennikiem gazowanych i słodzonych napojów, które zbyt często goszczą w naszej diecie. Jego spożywanie - jak już zostało wspomniane - korzystnie przyczyni się do funkcjonowania organizmu.

Jednak należy pamiętać, aby przed wyborem i zakupem kwasu chlebowego spojrzeć na etykietę oferowanego przez sklepy produktu: powinien mieć jak najkrótszy skład, być pozbawiony zbędnych dodatków w postaci cukrów czy konserwantów.

Choć kwas chlebowy korzystnie wpływa na organizm, nie powinny pić go dzieci, a także kobiety w ciąży. Dlaczego? Ponieważ w wyniku naturalnej fermentacji obecny jest w nim alkohol.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas