Kwas chlebowy na upały

Napój z bogatą tradycją, bardzo delikatnie słodki i bardzo delikatnie naturalnie gazowany. Kwas chlebowy gasi pragnienie o każdej porze roku, a dobrze schłodzony jest świetnym napojem na gorące dni.

Kwas chlebowy gasi pragnienie o każdej porze roku
Kwas chlebowy gasi pragnienie o każdej porze roku123RF/PICSEL

Kwas chlebowy może być warzony na bazie słodu lub chleba, kluczowym elementem procesu są drożdże. Bazą prawdziwego kwasu są wszystkie wartościowe substancje zawarte w zbożu lub chlebie, czystej wodzie i kwasie mlekowym oraz witaminy z grupy B.

Możesz przyrządzić kwas własnoręcznie w domu. Potrzebujesz do tego dobrego przepisu. Przykładowe proporcje wyglądają tak: bochenek suchego chleba razowego 1 kg; suchy chleb żytni 50 dag; cukier 0,5 kg; woda 10 litrów; drożdże 3-4 dag.

Gotujemy wodę i wrzucamy do niej chleb, otrzymany roztwór odstawiamy na 24 godziny. Następnie przecedzamy go, a chleb wyciskamy przez gazę. Dodajemy cukier i drożdże oraz dolewamy przegotowanej wody (to ważne, że przegotowanej, by drożdże rozpoczęły proces fermentacji), do pojemności 10 litrów. Zostawiamy na kolejną dobę.

Zbieramy "zawiesinę" z górnej warstwy, ponownie przecedzamy i rozlewamy do butelek, do każdej z nich wrzucając rodzynki (kilka sztuk). Zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

Kwas jest gotowy do picia, gdy rodzynki wypływają do góry. Gdy już nabierzemy wprawy można oczywiście eksperymentować z dodatkami "smakowymi" - nie tylko rodzynkami, ale też cytrynami, żurawiną itp.

Pracy nie jest specjalnie dużo, ale kwas chlebowy musi "swoje odstać", by nabrać swojego charakterystycznego smaku. Łatwiej kupić gotowy kwas chlebowy w najbliższym sklepie.

Smaczny kwas chlebowy produkowany komercyjnie (nie w warunkach domowych) powstaje wyłącznie z naturalnych składników - źródlanej wody oraz słodów: żytniego i jęczmiennego. Ten orzeźwiający napój nie zawiera konserwantów, nie jest sztucznie dosładzany i barwiony. Jest też naturalnie delikatnie gazowany. Niepowtarzalny smak zawdzięcza zbożom oraz - w wersjach smakowych - naturalnym sokom owocowym: żurawinowemu i śliwkowemu.

INTERIA.PL/Informacja prasowa
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas