Kwaskowa delicja leśniczyny
Na sam widok, aż chce się jeść!
Sposób przygotowania
1. Spód ciasteczkowy: ciasteczka zmiksuj na drobny piasek. Masło rozpuść powoli na małym ogniu. Wlej do ciasteczek razem z esencją. Wymieszaj, by ciasteczka wchłonęły całe masło - ma powstać miękka, lepka masa. Wyłóż nią cieniutko posmarowaną olejem foremkę do tarty lub zwykłą tortownicę. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Masa serowa: jeśli używasz mrożonej żurawiny, rozmroź ją odpowiednio wcześniej i odsącz dokładnie na sitku. Świeżą umyj i osusz. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ricottę zmiksuj krótko z serkiem kremowym i mąką. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Mieszając, dodaj ją porcjami do masy z serków. Na koniec wlej białą czekoladę i wrzuć żurawinę. Delikatnie wymieszaj by nie uszkodzić owoców.
3. Masę przelej na spód w formie. Wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. Piecz ok. 50 minut. Zostaw w piekarniku do ostudzenia. Przełóż na talerz, przykryj folią i schłodź w lodówce. Dla dekoracji tartę możesz posypać wiórkami startymi z czekolady.