Reklama

Reklama

Lahmacun, czyli turecka pizza

Smak wakacji.

Reklama

Składniki:


  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • Sól
  • 500 g mąki
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 6 pomidorów
  • 2 tureckie papryczki (Sivri Biber)
  • 2 ząbki czosnku
  •  Pęczek pietruszki
  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru z papryki (Biber salçası)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • Czarny pieprz
  • Szczypta chili w płatkach
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Pół ogórka
  • 2 czerwone cebule

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, szczyptę, soli, mąkę i drożdże umieścić w misce, stopniowo wlewać 350 ml wody wyrabiając za pomocą robota kuchennego, na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

Cebule i 2 pomidory, zetrzeć, paprykę i pietruszkę i czosnek drobno pokroić. Przygotowane składniki wymieszać z mięsem, oliwą, przecierem paprykowym, koncentratem pomidorowym. Doprawić tymiankiem, kminem, solą, pieprzem, papryką i chili.

4 pomidory, pół ogórka i czerwone cebule pokroić w cienkie plastry.

Ciasto podzielić na 10-12 kawałków, każdy rozwałkować na krążek o średnicy 20 cm. Umieścić na wyłożonej papierem blasze. Smarować przygotowana masą i piec kolejno w temp. 200 st. C przez 10 minut. Wyjąć i podawać z przygotowanymi świeżymi warzywami.

Dowiedz się więcej na temat: Lahmacun | czyli turecka pizza

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje