Reklama

Reklama

Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem

Apetyczna i zaskakująca propozycja kulinarna

Składniki - sos

  • 1 cebula
  • 1 świeża papryka czerwona
  • 1 świeża papryka żółta
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.

Składniki - langosze

  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 30 g drożdży
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • olej do smażenia
  • 350 g sera aldamer (np. od MSM Mońki)

Sposób przygotowania

Reklama

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.


Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje