Składniki na masę mięsną: - 1/2 kg mielonego mięsa (próbowałam różne: wieprzowe, wołowe, mieszane, mielone przeze mnie i kupowane gotowe. Najczęściej używam mielonego z łopatki lub szynki), - 1/2 litra bulionu z kostki, - koncentrat pomidorowy (mała puszka) lub dodatkowo pomidory krojone z puszki, - duża cebula, - ok. 5 dkg mąki, - 3-5 ząbków czosnku, - 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, ale niekoniecznie, - olej do smażenia, - przyprawy: sól, pieprz cayenne, vegeta, bazylia, oregano Na rozgrzany olej wkładamy mielone mięso, smażymy cały czas mieszając. Dodajemy przyprawy do smaku, zalewamy bulionem z koncentratem oraz pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem na małym gazie. Na drugiej patelni przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ją do mięsa. Można dodać wino. Na końcu wycisnąć czosnek i wszystko dobrze wymieszać. Mamy wspaniały sos boloński do spaghetti. Jednak do lasagne, trzeba zagęścić ten sos mąką i chwilę pozostawić na ogniu. Sos beszamelowy: - 5 dkg masła, - 5 dkg mąki, - 1/2 litra mleka, - łyżeczka soli, - 5 łyżek sera tartego typu "parmezan", - 1/2 startej gałki muszkatołowej (Ważne! zetrzeć samemu) Roztopić masło, dodać mąkę, lekko przysmażyć, zalać zimnym mlekiem i ciągle mieszając zagotować. Dodać sól, ser, gałkę i sos gotowy. Makaron lasagne (10 płatów) ugotować (ok. 10 minut) w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Makaron wkładać po jednym płacie, ciągle mieszając. Po ugotowaniu zalać zimną wodą. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać na zmianę makaron (ja kładę 2 płaty na warstwę, jeden cały, a drugi kroję na pół), mięso i sos beszamelowy. Wierzch (może być samo mięso) posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec ok. 40 minut.