Lasagne z mięsem i pieczarkami - Kaśka
Składniki: 0,75 kg chudego mielonego mięsa wołowego, 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć), 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego), 0,40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki), 0,25 kg przecieru pomidorowego, 3/4 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, 1 opakowanie lazanii (nie gotować!!!), ok. 0,5 kg sera cottage, 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera), 1,5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera), sos do spaghetti (gotowy lub z torebki).
Dodać: 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego); 0,40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki; 0,25 kg przecieru pomidorowego; 3/4 łyżeczki cukru; 1/2 łyżeczki oregano; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka pietruszki; 1/2 łyżeczki soli; 1/8 łyżeczki pieprzu i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
Jak przygotować
Przygotować: 1 opakowanie lazanii (nie gotować !!!), ok. 0,5 kg sera cottage (serek wiejski granulowany); 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera); 1,5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera).
Na dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy (biorąc po połowie składników): nieugotowany makaron, sos, ser cottage i posypać żółtymi serami.
Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przykryć folią i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut. (można polać sosem do spaghetti).
Jak podawać?
Lasanię pokroić w kwadraty (prostokąty). Każdą porcję kłaść na talerz, polać sosem do spagetti i posypać natką pietruszki i świeżą bazylią.
Uwagi:
Smacznego! Danie dla ok. 10-12 osób. Można wszystkie składniki zmniejszyć odpowiednio np. o połowę, aby dostosować do ilości osób.