Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem
Ta wersja jest równie pyszna!

Składniki
- 1 szt. cebuli
- 300 g świeżych pieczarek
- 4 opakowania Serka Wiejskiego np. OSM Piątnica 200 g
- 500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 3 ząbki czosnku
- 250 g makaronu do lasagne
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- papryka słodka czerwona, mielona
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać posiekany szpinak, czosnek, sól, pieprz do smaku i całość wymieszać.
2. Wyłożyć do miseczki Serek Wiejski, np. OSM Piątnica, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
3. W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, płaty makaronu do lasagne (niegotowane), ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być serek wiejski. Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie papryką i odstawić na 20 minut, żeby makaron częściowo wchłonął płyn. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 minut.