Reklama

Reklama

Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem

Ta wersja jest równie pyszna!

Składniki

  • 1 szt. cebuli
  • 300 g świeżych pieczarek
  • 4 opakowania Serka Wiejskiego np. OSM Piątnica 200 g
  • 500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g makaronu do lasagne
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • papryka słodka czerwona, mielona
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania



Reklama

1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać posiekany szpinak, czosnek, sól, pieprz do smaku i  całość wymieszać. 

2. Wyłożyć do miseczki Serek Wiejski, np. OSM Piątnica, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. 

3. W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, płaty makaronu do lasagne (niegotowane), ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być serek wiejski. Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie papryką i odstawić na 20 minut, żeby makaron częściowo wchłonął płyn.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje