Reklama

Reklama

Lato na talerzu

Kiedy jak nie teraz? Są soczyste, pachnące, pełne smaku. Doskonałe na lunch czy wakacyjny piknik. Warzywa i owoce w prostych i ciekawych sałatkach to jest to!

Słoik z klasą, kaszą i kolorowymi warzywami

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 2 porcji

Składniki

  • szklanka ugotowanej kaszy quinoa
  • kilka różyczek brokułu
  • żółta papryka
  • kilka pomidorków cherry
  • garść rukoli
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Sposób przygotowania

1. Ugotowaną ciepłą kaszę skrop sokiem z cytryny i dodaj łyżkę masła. Posól, starannie wymieszaj, aż masło się rozpuści. 

2. Różyczki brokułu zalej wrzątkiem i zostaw, dopóki nie zmiękną (możesz je też delikatnie podgotować, ale krótko, by nie straciły chrupkości). 

3. Pomidorki pokrój na połówki, skrop sokiem z cytryny, oliwą i posyp odrobiną cukru, wymieszaj (dzięki temu puszczą sok i nabiorą słodkości). Dodaj do nich kawałki papryki i brokułu. Wymieszaj dokładnie, żeby warzywa pokrył sos. 

4. Do słoiczka nałóż kaszę (ok. 1/4 jego pojemności), następnie różyczki brokułu, papryki, pomidorki. Na wierzchu połóż rukolę, skrop ją cytryną i oliwą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje