Lato na talerzu
Kiedy jak nie teraz? Są soczyste, pachnące, pełne smaku. Doskonałe na lunch czy wakacyjny piknik. Warzywa i owoce w prostych i ciekawych sałatkach to jest to!

Słoik z klasą, kaszą i kolorowymi warzywami
Składniki
- szklanka ugotowanej kaszy quinoa
- kilka różyczek brokułu
- żółta papryka
- kilka pomidorków cherry
- garść rukoli
- sok z cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
- łyżka masła
Sposób przygotowania
1. Ugotowaną ciepłą kaszę skrop sokiem z cytryny i dodaj łyżkę masła. Posól, starannie wymieszaj, aż masło się rozpuści. 2. Różyczki brokułu zalej wrzątkiem i zostaw, dopóki nie zmiękną (możesz je też delikatnie podgotować, ale krótko, by nie straciły chrupkości). 3. Pomidorki pokrój na połówki, skrop sokiem z cytryny, oliwą i posyp odrobiną cukru, wymieszaj (dzięki temu puszczą sok i nabiorą słodkości). Dodaj do nich kawałki papryki i brokułu. Wymieszaj dokładnie, żeby warzywa pokrył sos. 4. Do słoiczka nałóż kaszę (ok. 1/4 jego pojemności), następnie różyczki brokułu, papryki, pomidorki. Na wierzchu połóż rukolę, skrop ją cytryną i oliwą.

Słodko-gorzko, czyli rukola, arbuz, pomidorki cherry
Składniki
- arbuz
- opakowanie rukoli
- czarne oliwki
- listki mięty
- ser feta
- czerwona cebula
- pomidorki koktajlowe
- sos: pół szklanki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Arbuz pokrój w kostkę, wyjmij pestki i wstaw do lodówki. 2. Oliwki pokrój w plasterki, fetę pokrusz, a cebulę pokrój na cienkie półplasterki. Pomidorki cherry pokrój na połówki. 3. Żeby przygotować sos, przełóż wszystkie składniki do słoiczka, zamknij go i mocno potrząsaj, aż jego konsystencja stanie się jednolita i gładka. Solą i pieprzem dopraw według własnych upodobań.
4. Na talerzu ułóż rukolę, skrop ją sokiem z cytryny. Układaj kawałki arbuza, pomidorków, plasterki oliwek. Całość skrop przygotowanym sosem, posyp po wierzchu świeżo mielonym pieprzem i listkami świeżej mięty.

Maliny pod zieloną kołderką
Składniki
- listki różnych sałat: masłowej, strzębiastej, rzymskiej, rukoli, roszponki
- opakowanie malin
- ser pleśniowy
- balsamico
- sól,
- świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny, oliwa
Sposób przygotowania
1. Ułóż garstkę malin na środku talerza, skrop balsamico. 2. Ser pleśniowy pokrusz, obłóż malinami. 3. Umyte listki sałat i dobrze osuszone porwij na mniejsze kawałki. Ułóż na malinach, skrop sokiem z cytryny i oliwą. 4. Dołóż jeszcze malin i pokruszonego sera pleśniowego. Całość skrop sosem balsamicznym.
Nasza rada: Ser pleśniowy możesz zastąpić np. grillowanym halloumi lub oscypkiem. Jeśli chcesz, by sałatka nabrała bardziej obiadowego charakteru, przygotuj jajko w koszulce. Będzie smakowicie!

Sałatka z borówkami, orzechami, suszonymi pomidorami i fetą
Składniki
- opakowanie rukoli
- opakowanie borówki amerykańskiej
- orzechy włoskie (lub miks ulubionych)
- suszone pomidory
- feta
- ocet balsamiczny
- sól, świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
1. Na dużym płaskim talerzu rozłóż rukolę. 2. Wyłóż borówki i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone. Dodaj orzechy. 3. Całość skrop sokiem z cytryny, posól i posyp świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem skrop balsamico.
Nasza rada: Do takiej sałatki możesz dodać miks orzechów - możesz je też podprażyć. Świetne będzie też orzechowe pesto, którym skropisz sałatkę: garść orzechów, 2-3 łyżki oliwy, garść rukoli i natki, sok z połówki cytryny zblenduj. Dopraw solą i dodaj do sałatki.