Łatwe przekąski na rodzinne spotkania

Z tymi przepisami niestraszne ci będą niezapowiedziane wizyty znajomych!

Pomidorki koktajlowe z fetą
Pomidorki koktajlowe z fetą123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. Chipsy ziołowe: Wybierz okrągłe i dosyć twarde pomidory (np. malinowe). Umyj je i pokrój w plasterki o grubości ok. 2 mm. Ułóż na blasze przykrytej folią aluminiową. Posyp ulubionymi ziołami, np. suszoną bazylią, tymiankiem, ew. słodką papryką w proszku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100°C. Piecz 2 godziny. Do czasu podania przechowuj w szczelnym pojemniku, w suchym miejscu.

2. Kokilki z fetą: Zetnij wierzchy z 8-10 małych pomidorków (np. wiśniowych). Ostrożnie wydrąż środki. Pomidorki lekko posól w środku i postaw do góry dnem, by ociekły z soku. W tym czasie utrzyj 40 dag sera feta z 3-4 łyżkami gęstego jogurtu. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Masę przypraw pieprzem, suszonym oregano i chili w proszku. Wydrążone pomidorki napełnij farszem. Przykryj odciętymi wcześniej wierzchami.

3. Koreczki z szynką: Pokrój 40 dag żółtego sera w kostkę o boku ok. 2 cm. Umyj ok. 8 pomidorków koktajlowych (mogą być żółte i czerwone), pokrój je na połówki. Potnij w paseczki 3-4 plasterki szynki parmeńskiej, zwiń je w ruloniki. Przygotowane składniki ponabijaj na przemian na krótkie wykałaczki.

Zmysłowe smaki: Pastel AztecaInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas