Wzmacnia serce, mózg i odporność. Ta wędzona ryba to skarb dla seniorów
Eksperci podkreślają, że jako naród wciąż spożywamy za mało ryb, a za dużo czerwonego mięsa. Tymczasem to właśnie dieta bogata w ryby i owoce morza wyróżnia miejsca, w których ludzie żyją najdłużej na świecie. Ryby dostarczają do organizmu wiele cennych substancji, przede wszystkim zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy D. Ich regularna obecność w diecie wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko chorób neurodegradacyjnych czy układu krążenia. Sprawdź, która wędzona ryba jest szczególnie polecana seniorom.

Spis treści:
Dlaczego warto jeść wędzonego łososia?
Wędzone ryby to cenny element pełnowartościowej diety. Warto wybierać ryby wędzone na zimno, ponieważ w znacznie mniejszym stopniu tracą one cenne właściwości. Najlepszymi są tłuste ryby morskie, a za króla wędzonych ryb uznaje się smakowitego łososia.
To świetne źródło witamin, minerałów, pełnowartościowego białka, a przede wszystkim niezastąpionych kwasów tłuszczowych omega-3. W wędzonym łososiu znajdziemy też sporo jodu, cynku, potasu, magnezu, żelaza i fosforu, a także witamin: A, D, E oraz licznych witamin z grupy B.
Łosoś jest kaloryczny, ale dominują w nim zdrowe tłuszcze, które nie tylko pozytywnie wpływają na organizm, ale też sycą na długi czas. Z tego względu ta tłusta ryba morska jest zalecana nawet na diecie odchudzającej.
Jak wędzony łosoś wpływa na organizm?
Jedz łososia dla zdrowia serca
Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 ma zbawienny wpływ na układ krążenia. Redukują one stany zapalne, chronią przed powstawaniem zakrzepów, wzmacniają naczynia krwionośne, a przede wszystkim obniżają poziom złego cholesterolu. Dzięki temu włączenie łososia do diety może zmniejszać ryzyko miażdżycy i innych schorzeń serca.
Łosoś wzmacnia mózg i układ nerwowy
Łosoś zawiera duże ilości witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego - poprawiają pamięć i koncentrację, ułatwiają walkę ze stresem, a w dodatku poprawiają nastrój. W połączeniu z kwasami omega-3 mogą chronić przed zmianami neurodegradacyjnymi w mózgu. Z tego względu tłuste ryby morskie, a w szczególności łosoś, są polecane seniorom. Pamiętać jednak trzeba, żeby wybierać łososia wędzonego na zimno - wtedy utrata witamin z grupy B oraz kwasów omega-3 jest znacznie mniejsza.

Łosoś na zdrowe stawy i kości
Wędzony łosoś zawiera też duże ilości witaminy D, a także cenne peptydy, które przyczyniają się do powstawania kolagenu. A to białko jest kluczowe dla zdrowia stawów i młodszego wyglądu skóry. Z kolei witamina D jest niezbędna do prawidłowego przyswajania wapnia i fosforu. Częste spożywanie tłustych ryb morskich jest więc korzystne dla układu kostnego.
Czy wędzone ryby są dobre dla każdego? Kto powinien ich unikać?
Kupując wędzone ryby, warto zwracać uwagę na skład - im prostszy, tym lepszy. Ryby wędzone na gorąco mogą też zawierać potencjalnie toksyczne wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Nie lepsze są ryby jedynie udające wędzone - producenci często stosują jedynie płynne dymy wędzarnicze i inne substancje wzmacniające smak, które nie są korzystne dla zdrowia. Wędzonych ryb, w tym łososia, powinny też unikać osoby z nadciśnieniem, ponieważ tego typu produkty zawierają duże ilości sodu.