Lawendowa panna cotta
Deser idealny na wiosnę!
Sposób przygotowania
Zagotowany wywar na panna cottę przecedź przez sito, by się pozbyć lawendy. Dzięki temu mleko nie będzie już dalej pochłaniało jej aromatu. Do ciepłego mleka dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj tak
długo, aż całkowicie się rozpuści. Przelej panna cottę do słoiczków bądź do plastikowych pojemniczków. Pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Przygotowanie żelki. Sok pomarańczowy wymieszaj z sokiem i skórką z limonki oraz cukrem. Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i również pozostaw do napęcznienia (5 min). Gdy żelatyna będzie gotowa, dodaj ją do soku i całość zblenduj. Formę silikonową bądź do lodów wylej sokiem i wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.
Dobrze schłodzoną panna cottę podawaj z żelką u góry.
Przepis pochodzi z książki "Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery", D. Coceancig.