Lawendowa panna cotta

Deser idealny na wiosnę!

Panna cotta
Panna cottamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Zagotowany wywar na panna cottę przecedź przez sito, by się pozbyć lawendy. Dzięki temu mleko nie będzie już dalej pochłaniało jej aromatu. Do ciepłego mleka dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj tak

długo, aż całkowicie się rozpuści. Przelej panna cottę do słoiczków bądź do plastikowych pojemniczków. Pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Przygotowanie żelki. Sok pomarańczowy wymieszaj z sokiem i skórką z limonki oraz cukrem. Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i również pozostaw do napęcznienia (5 min). Gdy żelatyna będzie gotowa, dodaj ją do soku i całość zblenduj. Formę silikonową bądź do lodów wylej sokiem i wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.

Dobrze schłodzoną panna cottę podawaj z żelką u góry.

Przepis pochodzi z książki "Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery", D. Coceancig.

INTERIA/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas