Zagotowany wywar na panna cottę przecedź przez sito, by się pozbyć lawendy. Dzięki temu mleko nie będzie już dalej pochłaniało jej aromatu. Do ciepłego mleka dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj tak
długo, aż całkowicie się rozpuści. Przelej panna cottę do słoiczków bądź do plastikowych pojemniczków. Pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Przygotowanie żelki. Sok pomarańczowy wymieszaj z sokiem i skórką z limonki oraz cukrem. Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i również pozostaw do napęcznienia (5 min). Gdy żelatyna będzie gotowa, dodaj ją do soku i całość zblenduj. Formę silikonową bądź do lodów wylej sokiem i wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.
Dobrze schłodzoną panna cottę podawaj z żelką u góry.
Przepis pochodzi z książki "Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery", D. Coceancig.