Lazania z łososiem
Znudziła ci się tradycyjna lazania? Spróbuj tego!

Składniki
- 1 kg szpinaku
- po 4 łyżki mąki i masła
- po 1 szkl. bulionu, mleka oraz białego wina
- 70 dag filetów z łososia
- sok z 1/2 cytryny, 1 cebula
- 8 płatów lasagne
- po 10 dag żółtego sera oraz mozzarelli
- 6–8 pomidorków
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oliwy
- tłuszcz do formy
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Masło stop. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Dolej bulion, mleko i wino. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem. Rybę opłucz, osusz. Posyp solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. 2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż umyty szpinak. Duś 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i muszkatem. Obydwa sery zetrzyj. Formę natłuść. Na spód wylej trochę beszamelu. Ułóż na przemian: makaron, szpinak i łososia. Każdą warstwę polej sosem. Posyp serami. Obłóż pomidorkami. Piecz ok. 40 minut w temp. 175 st. Udekoruj, np. usmażonymi krewetkami