Lazania z mieloną wołowiną
Lazania według tego przepisu to zapiekanka z płatów makaronu typu lasagne z farszem z mięsa wołowego i sosu pomidorowego. Jest to danie, które smakuje prawie wszystkim. Lazania jest wbrew pozorom bardzo prostym w przygotowaniu daniem.
Lazania - przygotowanie
1. Mięso podsmażyć na oliwie aż przestanie być różowe, dodać pomidory, passatę, zmiażdżony czosnek, cukier, sól i pieprz, bazylię, dusić aż sos zgęstnieje około 20 minut.
2. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
3. Ricottę wymieszać z jajkami i startym parmezanem, doprawić solą i pieprzem.
4. Płaty makaronu namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 minut.
5. Na dno żaroodpornego naczynia wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, wylać połowę sosu, posypać mozzarellą, ułożyć kolejną warstwę makaronu, posmarować ricottą wymieszaną z jajkiem i parmezanem. Czynność powtórzyć. Na wierzchu posmarować ricottą i posypać mozzarellą.
6. Całość zapiekać pod przykryciem w 180 stopniach przez 50 minut, ściągnąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut, aby ser na wierzchu się rozpuścił.
7. Podawać na ciepło.
Poznaj też inne smaki z naszej bazy przepisów:
Zobacz również: