Lazania z mieloną wołowiną

Lazania według tego przepisu to zapiekanka z płatów makaronu typu lasagne z farszem z mięsa wołowego i sosu pomidorowego. Jest to danie, które smakuje prawie wszystkim. Lazania jest wbrew pozorom bardzo prostym w przygotowaniu daniem.

Lazania, w przeciwieństwie do pizzy, najlepiej smakuje na ciepło
Lazania, w przeciwieństwie do pizzy, najlepiej smakuje na ciepłoINTERIA.PL

Lazania - przygotowanie

1. Mięso podsmażyć na oliwie aż przestanie być różowe, dodać pomidory, passatę, zmiażdżony czosnek, cukier, sól i pieprz, bazylię, dusić aż sos zgęstnieje około 20 minut.

2. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki.

3. Ricottę wymieszać z jajkami i startym parmezanem, doprawić solą i pieprzem.

4. Płaty makaronu namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 minut.

5. Na dno żaroodpornego naczynia wylać kilka łyżek sosu pomidorowego, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, wylać połowę sosu, posypać mozzarellą, ułożyć kolejną warstwę makaronu, posmarować ricottą wymieszaną z jajkiem i parmezanem. Czynność powtórzyć. Na wierzchu posmarować ricottą i posypać mozzarellą.

6. Całość zapiekać pod przykryciem w 180 stopniach przez 50 minut, ściągnąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut, aby ser na wierzchu się rozpuścił.

7. Podawać na ciepło.

Poznaj też inne smaki z naszej bazy przepisów:

Zobacz również:

Jak zrobić lazanię? Przepis na klasyczną lasagneInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas