Lebkuchen - jedyne takie ciasteczka w Europie
Lebkuchen to ciastka podobne do naszych pierniczków, którym nadaje się kształt symbolu miasta, w którym są wypiekane.

I tak na przykład w Bolzano można znaleźć Lebkuchen w kształcie anioła, w Merano w kształcie dzwonka, w Bressanone - wieży, a w Brunico - gwiazdy. Łączy je natomiast wspólny przepis pochodzący ze szkoły gastronomicznej im. "Emmy Hellenstainer" w Bressanone. Część zysków z ich sprzedaży zasila Fundację "Francesca Rava", która pomaga dzieciom z Haiti.
Przepis na Lebkuchen
Składniki:
- 100 g masła, - 170 g cukru, - 3-4 jajka, - 300 g mąki, - 1 torebka proszku do pieczenia, - 1/4 l mleka, - 1 opakowanie przypraw do piernika (lub według własnego smaku), - 2 łyżki gorzkiego kakao, - 150 g startych orzechów,- 100 g kandyzowanej startej skórki cytryny, - 100 g rodzynek sparzonych, - 50 g wiórków kokosowych, - 2 łyżki rumu
Przygotowanie:
Masło, cukier i jajka wymieszać mikserem na puszysta pianę. Proszek do pieczenia wymieszać z mąka i powoli dodawać do masy jajecznej. Połą-czyć mąkę, przyprawy i skórkę cytryny i dobrze wymieszać. Na papierze odrysować kontury szklanki - ok. 7cm, nałożyć ciasto na łyżkę i wypełnić narysowane kółka. Piekarnik nagrzać do 190 st. i piec ok. 15-20 min. Jeszcze ciepłe pierniki można posmarować lukrem rumowym wymieszanym z migdałami.
Źródło: Südtirol Marketing