Leczo
Węgierska potrawa idealna na domową imprezę
Składniki:
- 500 g papryki
- 300 g dojrzałych pomidorów
- mała cebula
- 10 pieczarek
- 150 g kiełbasy, np. węgierskiej paprykowej
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, jeśli pomidory nie są już tak esencjonalne)
- olej
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Paprykę oczyść z nasion i błonek. Pokrój. Sparz i obierz pomidory, a następnie pokrój je w ósemki. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
2. Na rozgrzanym oleju w dużym rondlu zeszklij cebulę, zestaw z ognia, oprósz papryką w proszku, dodaj pokrojone pieczarki, wymieszaj i ponownie postaw na ogniu. Dodaj pokrojoną paprykę, pomidory, dopraw solą i pieprzem, duś ok. 10 minut. Dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry, duś kolejne 10-15 min, ew. dołóż koncentrat, dopraw. Duś, aż warzywa zmiękną