Reklama

Reklama

Leczo z cukinią

Smaczna, pożywna i sycąca zupa. Niezła dawka witamin!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 nieduże cukinie (ok. 1,5 kg)
  • 3 papryki (1 żółta i 2 czerwone)
  • 4 mięsiste pomidory
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 dag dobrej
  • jakości kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, osusz. Pokrój w kostkę. Papryki przekrój, wytnij gniazda nasienne. Pokrój w większą kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą. Zdejmij z nich skórki, wytnij gniazda nasienne, po czym pokrój w kostkę. 

Reklama

2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim kiełbasę, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Smaż ok. 10 minut. Przełóż do dużego garnka. Dodaj pokrojoną cukinię, liście laurowe i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie wrzuć pomidory i przyprawy. Gotuj 7-10 minut. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje