Leczo z cukinią
Smaczna, pożywna i sycąca zupa. Niezła dawka witamin!

Składniki
- 4 nieduże cukinie (ok. 1,5 kg)
- 3 papryki (1 żółta i 2 czerwone)
- 4 mięsiste pomidory
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 30 dag dobrej
- jakości kiełbasy
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki oregano
4 osób
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, osusz. Pokrój w kostkę. Papryki przekrój, wytnij gniazda nasienne. Pokrój w większą kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą. Zdejmij z nich skórki, wytnij gniazda nasienne, po czym pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim kiełbasę, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Smaż ok. 10 minut. Przełóż do dużego garnka. Dodaj pokrojoną cukinię, liście laurowe i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie wrzuć pomidory i przyprawy. Gotuj 7-10 minut.