Leczo z kiełbasą myśliwską
Syci i rozgrzewa!

Składniki
- 40 dag kiełbasy myśliwskiej
- 2 średnie cukinie
- 4 kolorowe papryki
- 7–8 dojrzałych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Włóż do wrzątku. Po 1-2 minutach wyjmij, obierz ze skórki, oczyść z pestek. Miąższ pomidorów pokrój na kawałki. 2. Kiełbasę potnij w cienkie plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebule obierz, potnij w plasterki. Cukinie oczyść, umyj, odetnij końce, resztę pokrój na kawałeczki. 3. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki umyj, pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule i czosnek. Dodaj kiełbasę i zrumień ją, mieszając. 4. Do wędliny dołóż przygotowane wcześniej warzywa. Przypraw solą, pieprzem, cukrem oraz słodką i ostrą paprykę. Duś ok. 15 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy.