Reklama

Reklama

Lekka galaretka otulona marchewką

Mięsne galarety mają wielu wielbicieli. Planujesz imprezę? Wypróbuj koniecznie nasz przepis. Goście będą zachwyceni!

Czas przyrządzenia: 90 min + chłodzenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3 udka kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 6 marchewek
  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, włóż do garnka. Włoszczyznę obierz, oczyść, dodaj do kurczaka razem z listkami laurowymi, pieprzem i zielem angielskim. Wsyp 1/2 łyżeczki soli. Zalej zimną wodą i gotuj ok. 60 minut, aż mięso zmięknie. Wyjmij je z wywaru, ostudź,  obierz ze skóry i kości, pokrój. Wywar odcedź przez gęste sitko.

2. Brokuły oczyść, opłucz, podziel na różyczki i gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź i przelej na durszlaku zimną wodą. Osącz. Kukurydzę przesyp na sitko, opłucz pod zimną bieżącą wodą, osącz. Marchewki obierz, opłucz. Obieraczką do warzyw pokrój w podłużne cienkie plasterki. Wrzuć je na minutę do posolonego wrzątku, wyjmij, osusz.

Reklama

3. Mocno podgrzej 3 szkl. wywaru z gotowania mięsa. Rozpuść w nim żelatynę. Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą, a następnie plasterkami marchewki tak, by wystawały poza brzegi. Włóż połowę mięsa, brokułów i kukurydzy. Zalej galaretką i schłodź. Gdy galaretka stężeje, ułóż warstwę marchewki, wyłóż pozostałe składniki i wylej resztę galaretki. Schłodź, przykryj wystającymi plasterkami marchewki.  Wstaw do lodówki na noc, by galaretka dobrze stężała.

Dwie błyskawiczne drobiowe sałatki

Smażąc lub piekąc mięso, przygotuj go trochę więcej. Będzie świetnym dodatkiem do sałatki. Dzięki temu w kilka chwil przyrządzisz kolejne smakowite danie.

Makaronowa

Do miski włóż rukolę, ugotowany makaron, kapary, suszone pomidory i minikuleczki mozzarelli. Dołóż mięso. Skrop winegretem, posyp pestkami słonecznika.

Chrupiąca z musztardą

Do miski włóż kilka listków sałaty dębowej. Dodaj pokrojone mango, czerwoną paprykę i seler naciowy. Przemieszaj, ułóż rozdrobnione mięso (smażone, pieczone lub gotowane). 2 łyżki oliwy utrzyj z łyżeczką musztardy i łyżeczką miodu. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem. Polej sałatkę.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: Galareta mięsna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje