Lekka przekąska z jajkiem
Wygląda apetycznie!

Składniki
- 2 podudzia z kurczaka lub 4-5 pałek
- 1 skrzydło z indyka
- 6-8 jajek
- 2 pietruszki
- 1 marchewka
- 1 mały seler
- biała część pora
- po pół szkl. mrożonego groszku i konserwowej kukurydzy
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 2-3 listki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka białego pieprzu w ziarenkach
- sól
- gałązki koperku do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Umyj oba rodzaje mięsa. Włóż do zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowiny (jeśli powstało ich dużo, opłucz mięso pod bieżącą wodą i włóż do świeżej wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż zacznie wrzeć. Pietruszki, marchewkę, seler i por obierz, opłucz, dołóż do mięsa. Dosyp groszek i kukurydzę. 2. Wsyp lubczyk, ziele, pieprz, 1/2 łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, odłóż. Mięso wyjmij z wywaru, przecedź go. Wywar sklaruj (wskazówki znajdziesz na stronie 15). Gdy mięso ostygnie, pokrój je na kawałeczki. 3. W wywarze rozpuść żelatynę, domieszaj mięso. Do miseczek wlej wywar z mięsem (do 1/3 wysokości naczyń), schłodź. Gdy zacznie zastygać, włóż na sztorc po 1 jajku (możesz je ustabilizować wykałaczkami opartymi o brzeg miseczek). Dolej resztę gęstniejącej galarety, odstaw, by stężała.