Lekka przekąska z jajkiem
Wygląda apetycznie!
Sposób przygotowania
1. Umyj oba rodzaje mięsa. Włóż do zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowiny (jeśli powstało ich dużo, opłucz mięso pod bieżącą wodą i włóż do świeżej wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż zacznie wrzeć. Pietruszki, marchewkę, seler i por obierz, opłucz, dołóż do mięsa. Dosyp groszek i kukurydzę.
2. Wsyp lubczyk, ziele, pieprz, 1/2 łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, odłóż. Mięso wyjmij z wywaru, przecedź go. Wywar sklaruj (wskazówki znajdziesz na stronie 15). Gdy mięso ostygnie, pokrój je na kawałeczki.
3. W wywarze rozpuść żelatynę, domieszaj mięso. Do miseczek wlej wywar z mięsem (do 1/3 wysokości naczyń), schłodź. Gdy zacznie zastygać, włóż na sztorc po 1 jajku (możesz je ustabilizować wykałaczkami opartymi o brzeg miseczek). Dolej resztę gęstniejącej galarety, odstaw, by stężała.