Reklama

Lekka sałatka z serem feta

Jest lekka i bardzo pożywna. Zastąpi drugie śniadanie albo będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.

Składniki

  • 1/2 główki zielonej sałaty,
  • 10 dag pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pomidor),
  • 20 dag sera feta,
  • 1 ogórek sałatkowy,
  • 1 strąk czerwonej papryki,
  • 1 cebula, po 2-3 łyżki czarnych oliwek i dużych kaparów,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek greckiej oliwy,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • sól, pieprz,
  • 2 papryczki chili do dekoracji.

Sałatę opłukać, podzielić na listki, większe podrzeć na mniejsze kawałki, osuszyć. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paski, a te przepołowić. Oliwki i kapary osączyć. Pomidorki podzielić na ćwiartki, ogórka i cebulę pokroić w cieniutkie plasterki.

Fetę pokroić w kostkę. Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą. Oliwę wymieszać z octem winnym, dodać czosnek, do-prawić. Składniki sałatki wymieszać, polać sosem, udekorować papryczkami. 

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: sałatka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama