Lekka sałatka z serem feta
Jest lekka i bardzo pożywna. Zastąpi drugie śniadanie albo będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.

Składniki
- 1/2 główki zielonej sałaty,
- 10 dag pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pomidor),
- 20 dag sera feta,
- 1 ogórek sałatkowy,
- 1 strąk czerwonej papryki,
- 1 cebula, po 2-3 łyżki czarnych oliwek i dużych kaparów,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 6 łyżek greckiej oliwy,
- 2 łyżki białego octu winnego,
- sól, pieprz,
- 2 papryczki chili do dekoracji.
Sałatę opłukać, podzielić na listki, większe podrzeć na mniejsze kawałki, osuszyć. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paski, a te przepołowić. Oliwki i kapary osączyć. Pomidorki podzielić na ćwiartki, ogórka i cebulę pokroić w cieniutkie plasterki.
Fetę pokroić w kostkę. Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą. Oliwę wymieszać z octem winnym, dodać czosnek, do-prawić. Składniki sałatki wymieszać, polać sosem, udekorować papryczkami.