Lekki filet z indyka w sezamie oraz pikantna kapusta
Lekki obiad w pół godziny.
Smacznego123RF/PICSEL
Składniki:
- 20 g sezamu
- 250 g ryżu basmati
- Sól
- 500 g filetu z indyka
- Pieprz
- 3 łyżki oleju
- Główka kapusty szpiczastej
- 1 czerwona cebula
- 1-2 łyżeczki sosu chili
- Pół opakowania rzeżuchy
- płatki chili
Przygotowane:
Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, ostudzić. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Mięso oprószyć solą i pieprzem, porcje obwiązywać nicią tak, aby powstały małe medaliony. Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) smażyć mięso 5-6 minut z obu stron.
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć cebulę przez 3 minuty. Dodać kapustę i smażyć 5 minut. Dodać sos chili, sól i pieprz.
Mięso zdjąć z patelni, usunąć nić. Mięso obtoczyć w sezamie, podawać z kapustą i ryżem. Posypać rzeżuchą i płatkami chili.