Lekki filet z indyka w sezamie oraz pikantna kapusta

Lekki obiad w pół godziny.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 g sezamu
  • 250 g ryżu basmati
  • Sól
  • 500 g filetu z indyka
  • Pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • Główka kapusty szpiczastej
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 łyżeczki sosu chili
  • Pół opakowania rzeżuchy
  •  płatki chili

Przygotowane:

Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, ostudzić. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.  Mięso oprószyć solą i pieprzem, porcje obwiązywać nicią tak, aby powstały małe medaliony. Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) smażyć mięso 5-6 minut z obu stron.

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć cebulę przez 3 minuty. Dodać kapustę i smażyć 5 minut. Dodać sos chili, sól i pieprz.

Mięso zdjąć z patelni, usunąć nić. Mięso obtoczyć w sezamie, podawać z kapustą i ryżem. Posypać rzeżuchą i płatkami chili.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas