Szybki i tani obiad
10 pomysłów na dania obiadowe, które przygotujesz w pół godziny! Proste przygotowanie, łatwo dostępne składniki!

Skrzydełka z kurczaka i wiejskie ziemniaczki
Składniki na 6 porcji:
- 12-16 skrzydełek,- sól,- 1,2 kg ziemniaków,- 5 pomidorów koktajlowych,- łyżeczka grubej soli,- grubo zmielony pieprz,- 2 łyżki oleju,- słodka papryka,-ząbek czosnku,- po 1/4 zielonej, czerwonej i żółtej papryki,- 300 g ogórków,- 250 g twarogu,- 250 g jogurtu naturalnego,- pieprz,- 125 ostrego ketchupu
Przygotowanie:
Skrzydełka natrzeć solą. Ziemniaki dobrze umyć i pokroić na ćwiartki. Skrzydełka i ziemniaki ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 20-25 minut. W tym czasie pomidory naciąć na krzyż i posypać solą i pieprzem. Paprykę wymieszać z olejem i polać wszystko 10 minut przed końcem pieczenia. Również 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć pomidory. Czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce - wszystko wymieszać z twarożkiem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Skrzydełka i ziemniaki podawać z przygotowanym dipem i ketchupem.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal
Składniki
Kociołek z ziemniakami i kapustą
Składniki na 4 porcje:- 500 g ziemniaków,- cebula,- 400 g kiełbasek,- 2 łyżki oleju,- łyżka przecieru pomidorowego,- łyżka słodkiej papryki,- słoik (850 ml) kiszonej kapusty,- łyżeczka suszonego oregano,- sól, pieprz,- oregano do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbaski na plasterki. Na rozgrzanym oleju przesmażyć kiełbaski i zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć ziemniaki i cebulę. Dodać przecier pomidorowy i paprykę. Zalać bulionem i gotować 10 minut. Paprykę pokroić w paski i dodać wraz z kapustą i oregano. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać kiełbaski. Doprawić solą i pieprzem..
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal
Składniki
Ryż z mięsem mielonym
Składniki na 4 porcje:
- 150 g ryżu,- sól,- 250 g pieczarek,- 2 pory,- 2 łyżki oleju,- 500 g mieszanego mięsa mielonego,- 100 g śmietany,- łyżeczka bulionu instant,- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,- pieprz,- ew. plasterki cytryny i pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby pokroić na duże kawałki, pory w szerokie krążki. Olej rozgrzać na patelni przesmażyć mięso mielone, dodać grzyby i pory i mieszając smażyć 2-3 minuty. Wlać śmietanę i 200 ml wody. Dodać bulion i gotować jeszcze minutę. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Wmieszać ryż. Dekorować pietruszką i plasterkami cytryny.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal
Składniki
Kaszanka z kapustą kiszoną
Składniki na 4 porcje:
- 2 średniej wielkości cebule,- 1 jabłko,- 20 g sklarowanego masła,- słoik kiszonej kapusty (850 ml),- 1/8 l bulionu (instant),- 4 ziarna jałowca,- 2 listki laurowe,- 200 g kaszanki,- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w krążki, jabłko w plasterki. 10 g masła roztopić i przesmażyć połowę cebuli i jabłka. Dodać kapustę i zalać bulionem. Dodać ziarna jałowca i listki laurowe. Dusić ok. 15 minut. Kaszankę pokroić w plasterki i krótko przesmażyć na 10 g masła. Zdjąć z patelni i przesmażyć pozostałe krążki cebuli i jabłka. Kaszankę, przesmażoną cebulę z jabłkiem wykładać na kapustę i dekorować pietruszką. Można podawać ze słonymi precelkami.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal
Składniki
Warzywno-jajeczne ragout
Składniki na 4 porcje:
- 500 g brokułów,- sól,- 6 jajek,- 150 g ryżu,- średniej wielkości cebula,- 250 g małych pieczarek,- 40 g masła,- 25 g maki,- 250 ml mleka,- łyżeczka bulionu instant,- 2 łyżki średnio-ostrej musztardy,- biały pieprz,- pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Jajka ugotować na twardo, ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki poprzekrawać. Brokuły i jajka odcedzić, przelać zimną wodą. Grzyby przesmażyć na maśle, dodać cebulę, oprószyć mąką chwilę smażyć razem. Wlać 250 ml wody, mleko i zagotować. Wmieszać bulion i gotować 5 minut. Jajka obrać poprzekrawać na 8 części. Musztardę dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć brokuły i jajka, posypać posiekaną pietruszką. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal
Składniki
Spaghetti w sosie śmietanowo-grzybowym z salami
Składniki na 4 porcje:
- 500 g grzybów,- mała cebula,- łyżka oleju,- 400 g spaghetti,- sól,- 4 łodyżki pietruszki,- łyżeczka mąki,- 200 g śmietany,- 100 ml bulionu warzywnego (instant),- 75 g salami w plasterkach,- pieprz
Przygotowanie:
Grzyby pokroić, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę przez 1-2 minuty. Dodać grzyby i smażyć 4 minuty. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Trochę pietruszki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Grzyby zdjąć z patelni. Do pozostałego na patelni tłuszczu wsypać mąkę. Wlać śmietanę i bulion i cały czas mieszając gotować 3-4 minuty. Makaron odcedzić, salami pokroić w szerokie paski. Sos doprawić solą i pierzem. Makaron, salami,pietruszkę i grzyby wrzucić do sosu i dobrze wymieszać. Podawać udekorowane pietruszką.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal
Składniki
Lekki gulasz ziemniaczano-paprykowy
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków,- sól,- 3 papryki (różne kolory),- 1 cebula,- 1 łyżka oleju,- łyżka przecieru pomidorowego,- 5 gałązek majeranku,- puszka pomidorów,- 50 g boczku,- pieprz,- 4 łyżki śmietany,- ew. 4 łyżki pikantnego ajwaru
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (2 cm x 2 cm). Gotować 10 minut w osolonej wodzie. Paprykę pokroić w paski, cebulę w kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju przesmażyć cebulę i paprykę. Dodać listki majeranku, przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Ziemniaki odcedzić i dodać do pomidorów i gotować 5 minut. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko. Gulasz doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ajwarem. Rozdzielić na talerze. Posypać skwarkami z boczku i nałożyć po łyżce śmietany.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal
Składniki
Makaron w ostrym sosie pomidorowym z brokułami
Składniki na 4 porcje:
- 500 g brokułów,- sól,- cebula,- ząbek czosnku,- 2 łyżki oleju,- łyżka maki,- łyżeczka pieprzu Cayenne,- 2 opakowania pomidorów konserwowych z ziołami (po ok 370 g),- 400 g sera żółtego,- pół pęczka bazylii
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki i blanszować we wrzątku 4-5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na oleju, wsypać mąkę i pieprz Cayenne, zasmażyć. Mieszając dodać pomidory i zagotować. Dodać brokuły. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć. Bazylię posiekać i dodać do sosu. Makaron z sosem nakładać na talerze. Posypać serem. Dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2350 kJ/561 kcal
Składniki
Ragout z kiełbaską
Składniki na jedną porcję:
- 4 małe ziemniaki,- 1 kiełbaska wiedeńska,- 2 korniszony,- 1mały pomidor,- 1mała cebula,- łyżka oleju,- 100 g śmietany,- łyżka jasnej bazy do sosów,- sól, biały pieprz,- zielona pietruszka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie 20 minut. Kiełbaskę i korniszony pokroić w plasterki. Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać śmietanę, bazę do sosów, wymieszać. Dodać kiełbaskę, korniszony i pokrojone w kostkę pomidory, Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić. Podawać z ragout. Można posypać zieloną pietruszką.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki
Pożywna zupa ziemniaczana
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki masła,- 100 g szynki,- 2 łyżki bulionu instant,- 100 g mrożonych warzyw,- 800g ziemniaków,- sól, pieprz,- 4 parówki
Przygotowanie:
W garnku roztopić łyżkę masła, i przesmażyć pokrojoną w kostkę szynkę. Wlać litr wody, dodać bulion i warzywa z mrożonki. Ziemniaki obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki. Dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować 20 minut. Parówki pokroić w plastry i obsmażyć na maśle. Zupę jeszcze raz doprawić i podawać z parówkami.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal