Reklama

Reklama

Szybki i tani obiad

10 pomysłów na dania obiadowe, które przygotujesz w pół godziny! Proste przygotowanie, łatwo dostępne składniki!

Skrzydełka z kurczaka i wiejskie ziemniaczki

Składniki na 6 porcji:

- 12-16 skrzydełek,
- sól,
- 1,2 kg ziemniaków,
- 5 pomidorów koktajlowych,
- łyżeczka grubej soli,
- grubo zmielony pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- słodka papryka,
-ząbek czosnku,
- po 1/4 zielonej, czerwonej i żółtej papryki,
- 300 g ogórków,
- 250 g twarogu,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- pieprz,
- 125 ostrego ketchupu

Przygotowanie:

Skrzydełka natrzeć solą. Ziemniaki dobrze umyć i pokroić na ćwiartki. Skrzydełka i ziemniaki ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 20-25 minut. W tym czasie pomidory naciąć na krzyż i posypać solą i pieprzem. Paprykę wymieszać z olejem i polać wszystko 10 minut przed końcem pieczenia. Również 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć pomidory. Czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce - wszystko wymieszać z twarożkiem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Skrzydełka i ziemniaki podawać z przygotowanym dipem i ketchupem.

Reklama

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal

Kociołek z ziemniakami i kapustą

Składniki na 4 porcje:- 500 g ziemniaków,
- cebula,
- 400 g kiełbasek,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- łyżka słodkiej papryki,
- słoik (850 ml) kiszonej kapusty,
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól, pieprz,
- oregano do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbaski na plasterki. Na rozgrzanym oleju przesmażyć kiełbaski i zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć ziemniaki i cebulę. Dodać przecier pomidorowy i paprykę. Zalać bulionem i gotować 10 minut. Paprykę pokroić w paski i dodać wraz z kapustą i oregano. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać kiełbaski. Doprawić solą i pieprzem..

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal

Ryż z mięsem mielonym

Składniki na 4 porcje:

- 150 g ryżu,
- sól,
- 250 g pieczarek,
- 2 pory,
- 2 łyżki oleju,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- 100 g śmietany,
- łyżeczka bulionu instant,
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
- pieprz,
- ew. plasterki cytryny i pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby pokroić na duże kawałki, pory w szerokie krążki. Olej rozgrzać na patelni przesmażyć mięso mielone, dodać grzyby i pory i mieszając smażyć 2-3 minuty. Wlać śmietanę i 200 ml wody. Dodać bulion i gotować jeszcze minutę. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Wmieszać ryż. Dekorować pietruszką i plasterkami cytryny.

Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal

Kaszanka z kapustą kiszoną

Składniki na 4 porcje:

- 2 średniej wielkości cebule,
- 1 jabłko,
- 20 g sklarowanego masła,
- słoik kiszonej kapusty (850 ml),
- 1/8 l bulionu (instant),
- 4 ziarna jałowca,
- 2 listki laurowe,
- 200 g kaszanki,
- pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w krążki, jabłko w plasterki. 10 g masła roztopić i przesmażyć połowę cebuli i jabłka. Dodać kapustę i zalać bulionem. Dodać ziarna jałowca i listki laurowe. Dusić ok. 15 minut. Kaszankę pokroić w plasterki i krótko przesmażyć na 10 g masła. Zdjąć z patelni i przesmażyć pozostałe krążki cebuli i jabłka. Kaszankę, przesmażoną cebulę z jabłkiem wykładać na kapustę i dekorować pietruszką. Można podawać ze słonymi precelkami.

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal

Warzywno-jajeczne ragout

Składniki na 4 porcje:

- 500 g brokułów,
- sól,
- 6 jajek,
- 150 g ryżu,
- średniej wielkości cebula,
- 250 g małych pieczarek,
- 40 g masła,
- 25 g maki,
- 250 ml mleka,
- łyżeczka bulionu instant,
- 2 łyżki średnio-ostrej musztardy,
- biały pieprz,
- pęczek pietruszki

Przygotowanie:

Brokuły podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Jajka ugotować na twardo, ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki poprzekrawać. Brokuły i jajka odcedzić, przelać zimną wodą. Grzyby przesmażyć na maśle, dodać cebulę, oprószyć mąką chwilę smażyć razem. Wlać 250 ml wody, mleko i zagotować. Wmieszać bulion i gotować 5 minut. Jajka obrać poprzekrawać na 8 części. Musztardę dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć brokuły i jajka, posypać posiekaną pietruszką. Podawać z ryżem.

Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal

Spaghetti w sosie śmietanowo-grzybowym z salami

Składniki na 4 porcje:

- 500 g grzybów,
- mała cebula,
- łyżka oleju,
- 400 g spaghetti,
- sól,
- 4 łodyżki pietruszki,
- łyżeczka mąki,
- 200 g śmietany,
- 100 ml bulionu warzywnego (instant),
- 75 g salami w plasterkach,
- pieprz

Przygotowanie:

Grzyby pokroić, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę przez 1-2 minuty. Dodać grzyby i smażyć 4 minuty. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Trochę pietruszki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Grzyby zdjąć z patelni. Do pozostałego na patelni tłuszczu wsypać mąkę. Wlać śmietanę i bulion i cały czas mieszając gotować 3-4 minuty. Makaron odcedzić, salami pokroić w szerokie paski. Sos doprawić solą i pierzem. Makaron, salami,pietruszkę i grzyby wrzucić do sosu i dobrze wymieszać. Podawać udekorowane pietruszką.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal

Lekki gulasz ziemniaczano-paprykowy

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków,
- sól,
- 3 papryki (różne kolory),
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 5 gałązek majeranku,
- puszka pomidorów,
- 50 g boczku,
- pieprz,
- 4 łyżki śmietany,
- ew. 4 łyżki pikantnego ajwaru

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (2 cm x 2 cm). Gotować 10 minut w osolonej wodzie. Paprykę pokroić w paski, cebulę w kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju przesmażyć cebulę i paprykę. Dodać listki majeranku, przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Ziemniaki odcedzić i dodać do pomidorów i gotować 5 minut. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko. Gulasz doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ajwarem. Rozdzielić na talerze. Posypać skwarkami z boczku i nałożyć po łyżce śmietany.

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal

Makaron w ostrym sosie pomidorowym z brokułami

Składniki na 4 porcje:

- 500 g brokułów,
- sól,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka maki,
- łyżeczka pieprzu Cayenne,
- 2 opakowania pomidorów konserwowych z ziołami (po ok 370 g),
- 400 g sera żółtego,
- pół pęczka bazylii

Przygotowanie:

Brokuły podzielić na różyczki i blanszować we wrzątku 4-5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na oleju, wsypać mąkę i pieprz Cayenne, zasmażyć. Mieszając dodać pomidory i zagotować. Dodać brokuły. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć. Bazylię posiekać i dodać do sosu. Makaron z sosem nakładać na talerze. Posypać serem. Dekorować bazylią.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2350 kJ/561 kcal

Ragout z kiełbaską

Składniki na jedną porcję:

- 4 małe ziemniaki,
- 1 kiełbaska wiedeńska,
- 2 korniszony,
- 1mały pomidor,
- 1mała cebula,
- łyżka oleju,
- 100 g śmietany,
- łyżka jasnej bazy do sosów,
- sól, biały pieprz,
- zielona pietruszka

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie 20 minut. Kiełbaskę i korniszony pokroić w plasterki. Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać śmietanę, bazę do sosów, wymieszać. Dodać kiełbaskę, korniszony i pokrojone w kostkę pomidory, Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić. Podawać z ragout. Można posypać zieloną pietruszką.

Czas przygotowania: 25 minut

Pożywna zupa ziemniaczana

Składniki na 4 porcje:

- 2 łyżki masła,
- 100 g szynki,
- 2 łyżki bulionu instant,
- 100 g mrożonych warzyw,
- 800g ziemniaków,
- sól, pieprz,
- 4 parówki

Przygotowanie:

W garnku roztopić łyżkę masła, i przesmażyć pokrojoną w kostkę szynkę. Wlać litr wody, dodać bulion i warzywa z mrożonki. Ziemniaki obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki. Dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować 20 minut. Parówki pokroić w plastry i obsmażyć na maśle. Zupę jeszcze raz doprawić i podawać z parówkami.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal

Tu znajdziesz więcej propozycji dań obiadowych, które przygotujesz w pół godziny!

Szybkie obiady z różnych stron świata

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szybki obiad | szybkie dania

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy