Obiad w pół godziny

Podajemy 10 propozycji dań obiadowych, które przygotujesz w pół godziny. Gotowanie nie musi być męczące!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- po15 dag szynki i wędzonego boczku,
- 3 kwaszone ogórki,
- 4 jajka,
- 6 łyżek mleka,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- 1/2 pęczka szczypiorku.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Boczek pociąć w paseczki, podsmażyć, dodać olej. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Do patelni włożyć plastry ziemniaków, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Szynkę pokroić w kostkę, ogórki na plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy dodać posiekany szczypior, pokrojoną szynkę i plastry ogórków. Masą jajeczną zalać ziemniaki na patelni. Smażyć mieszając, aż całość się zetnie. Posypać zieleniną.
Czas przygotowania 30 minut

Pierś z warzywami
INTERIA.PL

Składniki na 2 porcje:

- 2 pojedyncze filety z kurczaka,
- 1/2 białej cebuli,
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki,
- 20 dag pomidorów,
- 1 cukinia,
- 1/2 bakłażana,
- 2 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2 gałązki tymianku,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 listki laurowe, sól, pieprz,
- 100 ml białego wina, 75 ml bulionu

Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć. Cebulę pokroić na cząstki. Resztę warzyw oczyścić i pokroić w plastry lub na małe kawałki. Na oleju na silnym ogniu z obu stron przyrumienić mięso. Następnie zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze około 7 minut z każdej strony. Zioła opłukać, listki tymianku i igiełki rozmarynu poodrywać od gałązek, posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać warzywa, plasterki czosnku, listki laurowe oraz zioła. Od czasu do czasu mieszając smażyć około 12 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem. Podlać winem i bulionem i na silnym ogniu dusić jeszcze dalsze 5 minut. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Mięso zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem. Każdy z filecików ponacinać na plastry. Na talerzu ułożyć po porcji warzyw a na nich po 1 filecie. Potrawę udekorować rozmarynem i bazylią. Zaraz podawać. Najlepszym dodatkiem do takiego kurczaka będzie pieczywo oraz kieliszek mocno ochłodzonego białego wina stołowego.

Ragout z brokułów i kurczaka w sosie curry
INTERIA.PL

Smacznego
 123RF/PICSEL

Pstrąg w maśle
INTERIA.PL

Smacznego
 123RF/PICSEL

Smacznego
 123RF/PICSEL

Smacznego
 123RF/PICSEL

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

- 4 duże ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 4 jajka,
- 40 dag wędliny,
- 2 łyżki margaryny,
- sól, pieprz,
- natka,
- ewentualnie trochę papryki, która kolorystycznie ożywi potrawę

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam margarynę, dodaję ziemniaki, duszę, aż będą miękkie.
2.Cebulę kroję w półplastry, wędlinę i paprykę w paski. Podsmażam wszystko osobno, łączę z ziemniakami, przyprawiam solą i pieprzem.
3. Jajka roztrzepuję, mieszam z ziemniakami i zapiekam około 10 minut.
4. W innej wersji gotuję jajka na twardo, studzę i po obraniu dzielę wzdłuż na cztery części. Zapiekane warzywa wykładam na głęboki półmisek. Na wierzchu układam cząstki jajek.
5. Gotowe danie dekoruję maleńkimi głązkami natki i krążkami czerwonej papryki.

Smacznego
 123RF/PICSEL

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas