Obiad w pół godziny
Podajemy 10 propozycji dań obiadowych, które przygotujesz w pół godziny. Gotowanie nie musi być męczące!

Propozycja 1. Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem
Składniki na 6 porcji:
- 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 3 łyżki oleju, - po15 dag szynki i wędzonego boczku, - 3 kwaszone ogórki, - 4 jajka, - 6 łyżek mleka, - gałka muszkatołowa, - sól, pieprz, - 1/2 pęczka szczypiorku.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Boczek pociąć w paseczki, podsmażyć, dodać olej. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu. Do patelni włożyć plastry ziemniaków, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Szynkę pokroić w kostkę, ogórki na plasterki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy dodać posiekany szczypior, pokrojoną szynkę i plastry ogórków. Masą jajeczną zalać ziemniaki na patelni. Smażyć mieszając, aż całość się zetnie. Posypać zieleniną. Czas przygotowania 30 minut

Propozycja 2. Pierś z warzywami
Składniki na 2 porcje:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka, - 1/2 białej cebuli, - po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, - 20 dag pomidorów, - 1 cukinia, - 1/2 bakłażana, - 2 łyżki oleju, - 3 ząbki czosnku, - 2 gałązki rozmarynu, - 2 gałązki tymianku, - 3 łyżki oliwy, - 2 listki laurowe, sól, pieprz, - 100 ml białego wina, 75 ml bulionu
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć. Cebulę pokroić na cząstki. Resztę warzyw oczyścić i pokroić w plastry lub na małe kawałki. Na oleju na silnym ogniu z obu stron przyrumienić mięso. Następnie zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze około 7 minut z każdej strony. Zioła opłukać, listki tymianku i igiełki rozmarynu poodrywać od gałązek, posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać warzywa, plasterki czosnku, listki laurowe oraz zioła. Od czasu do czasu mieszając smażyć około 12 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem. Podlać winem i bulionem i na silnym ogniu dusić jeszcze dalsze 5 minut. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Mięso zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem. Każdy z filecików ponacinać na plastry. Na talerzu ułożyć po porcji warzyw a na nich po 1 filecie. Potrawę udekorować rozmarynem i bazylią. Zaraz podawać. Najlepszym dodatkiem do takiego kurczaka będzie pieczywo oraz kieliszek mocno ochłodzonego białego wina stołowego.

Propozycja 3. Ragout z brokułów i kurczaka w sosie curry
Składniki na 1 porcję:
- 1 łyżeczka nasion słonecznika, - 1 mała cebula, - 200 g brokułów, - 100 g filetu z kurczaka, - 50 g makaronu wstążki, - sól, pieprz, curry, - łyżeczka oleju słonecznikowego, - 50 ml bulionu warzywnego, - 3 łyżki jogurtu naturalnego, - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Nasiona słonecznika wyprażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Brokuła umyć, oberwać różyczki, mięso umyć pokroić w paski. Makaron wrzucić do gotującej się lekko posolonej wody i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Olej rozgrzać na patelni. Mięso obsmażać mocno ok 5 minut. Dwie minuty przed końcem dodać cebulę i brokuły, doprawić solą pieprzem i curry. Dolać bulion i jogurt, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z dwoma łyżkami wody, wlać do potrawy, zagotować. Ragout nakładać na talerz razem z makaronem. Posypać ziarnem słonecznika. Czas przygotowania 25 minut Jedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kcal

Propozycja 4. Spaghetti Bolognese
Składniki na 4 porcje:
- 40 makaronu spaghetti, - mały koncentrat pomidorowy, - 30 dag mięsa mielonego, - sól, pieprz, - bazylia, oregano, majeranek, - szklanka bulionu, - cebula, - czosnek (ząbek), - 1 marchewka, - 1/2 selera, - 20 dag pieczarek, - szczypta cukru, - olej, - parmezan
Przygotowanie:
Warzywa obierz, oczyść. Posiekaj cebulę i czosnek. Marchewkę i seler pokrój w maleńką kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na oleju zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj marchewkę, pieczarki i seler. Smaż 4 min. Dołóż mięso i mieszając przysmaż. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i zioła do smaku. Zalej bulionem. Przykryj i duś około 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Gotowy odcedź. Przełóż do dużej miski. Gotowy sos ponownie dopraw, wyłóż na makaron. Posyp parmezanem. Porcja zawiera: 415 kcal

Propozycja 5. Pstrąg w maśle
Składniki na 4 porcje:
- 4 sprawione pstrągi, - 2 cytryny, - 1/2 pęczka koperku, - przypraw do ryb, - 1/2 kostki masła, - sól, - czerwony pieprz, - 35 dag kiszonej kapusty, - 1/2 cebuli, - cukier, czarny pieprz, - 2 łyżki oliwy, - sok z cytryny
Przygotowanie:
Ryby opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Od środka posól, oprósz przyprawą do ryb. Do brzucha każdej ryby włóż po kilka gałązek koperku i plasterki cytryny. Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut. W tym czasie kapustę poszatkuj (jeśli jest mocno ukwaszona, przepłucz). Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, przelej wrzątkiem, osącz i dodaj do kapusty, dołóż pokrojoną w paseczki paprykę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem, zalej oliwą. Surówkę wymieszaj. Gotowe pstrągi podaj z porcją surówki i pieczonymi ziemniakami.

Propozycja 6. Potrawka koreańska
Składniki na 4 porcje
- 40 dag filetów z kurczaka, - 40 dag porów, - 2 czerwone strąki chili, - opakowanie śmietany kremówki, - puszka moreli w sosie, - 3 łyżki oleju, - łyżka mąki ziemniaczanej, - sok z cytryny, - sól, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Pory oczyścić, pociąć w poprzek na cienkie plastry. Z chili usunąć pestki, posiekać je. Mięso podsmażyć na oleju ze wszystkich stron, dodać chili, krótko smażyć razem. Doprawić do smaku solą i słodką papryką. Połączyć z porami i chwilę poddusić. Podlać szklanką wody i śmietaną, wymieszać. Gotować razem około 5 minut na niewielkim ogniu. Morele wyjąć z zalewy, pokroić na plastry. W rondelku rozmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, dodać morele, zagrzać razem. Połączyć mięso z morelami, przyprawić solą, dodać sok z cytryny i sos z moreli. Potrawę trzymać na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Danie podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z chińskim makaronem. Czas przygotowania: 35 minut

Propozycja 7. Makaron po katalońsku
Składniki na 4 porcje:
- 60 dag pomidorów, - 1 pęczek pietruszki, - 1/2 pęczka oregano, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 25 dag chudego schabu, - po 2 łyżki orzechów laskowych i orzeszków piniowych, - 30 dag makaronu (nitki lub wstążki), - 2 łyżki oliwy, - sól, pieprz, - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - 3 łyżeczki bulionu warzywnego instant, - 1 łyżka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w drobną kostkę. Zioła umyć, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Schab umyć, osuszyć, pokroić w paski. Orzechy grubo posiekać. Makaron połamać na kawałki. Orzechy i orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wyjąć, przełożyć na talerzyk. Na patelni rozgrzać olej, na silnym ogniu szybko obsmażyć mięso (3-4 minuty). Dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć razem. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, wyjąć. Na tłuszczu ze smażenia poddusić pomidory (5 minut). Wlać 750 ml wody, dodać koncentrat, orzechy, zioła, bulion, paprykę i orzeszki piniowe, zagotować. Włożyć makaron, gotować 10 minut, często mieszając. Dodać schab i jeszcze krótko podgrzać. Ponownie doprawić do smaku. Gotową potrawę można udekorować paseczkami suszonej szynki. Porcja zawiera ok. 560 kcal Czas przygotowania: ok. 30 minut

Propozycja 8. Zapiekanka warzywna
Składniki na 2 osoby:
- 200 g pomidorów, - 100 g pora, - 1 średniej wielkości banan, - 2 filety z karmazyna (po 125 g), - sok z cytryny, - sól, pieprz, curry, - 150 g śmietany, - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, - 2 jajka, - 30 g wiórków kokosowych, - plasterki cytryny i pietruszka do dekoracji, - folia do mikrofalówki
Przygotowanie:
Pory umyć, pokroić. Pomidory umyć, przepołowić. Banana obrać, pokroić w plasterki. Rybę wymyć, posolić i skropić sokiem z cytryny. Przygotowane składniki włożyć do płaskiego naczynia do gotowania w mikrofalówce. Śmietanę, mąkę ziemniaczaną i jajka wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i curry. Wylać na zapiekankę. Przykryć wszystko folią (przeznaczoną do mikrofalówek) i wstawić do kuchenki na 7-8 minut (przy mocy 600 watt). W tym czasie wiórki kokosowe wyprażyć na patelni bez tłuszczu. Przed podaniem posypać zapiekankę wiórkami kokosowymi i dekorować plasterkami cytryny i pietruszką. Czas przygotowania :30 minut Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

Propozycja 9. Zapiekane talarki
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże ziemniaki,- 1 duża cebula,- 4 jajka,- 40 dag wędliny,- 2 łyżki margaryny,- sól, pieprz,- natka,- ewentualnie trochę papryki, która kolorystycznie ożywi potrawę
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam margarynę, dodaję ziemniaki, duszę, aż będą miękkie. 2.Cebulę kroję w półplastry, wędlinę i paprykę w paski. Podsmażam wszystko osobno, łączę z ziemniakami, przyprawiam solą i pieprzem. 3. Jajka roztrzepuję, mieszam z ziemniakami i zapiekam około 10 minut. 4. W innej wersji gotuję jajka na twardo, studzę i po obraniu dzielę wzdłuż na cztery części. Zapiekane warzywa wykładam na głęboki półmisek. Na wierzchu układam cząstki jajek. 5. Gotowe danie dekoruję maleńkimi głązkami natki i krążkami czerwonej papryki.

Propozycja 10. Kurczak w migdałach
Składniki na 4 porcje:
- 4 dag suszonych prawdziwków, - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, - 200 ml mleka, - 40 dag piersi kurczaka, - 4 białka, - sól, pieprz,- 4 łyżeczki mąki, - 8 dag płatków migdałów
Przygotowanie:
Prawdziwki namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie (ok. 30 minut). Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 4 równe porcje. Do głębokiego talerza wlać białka, roztrzepać z solą i pieprzem. Porcje kurczaka panierować kolejno w mące, białkach i płatkach migdałów (kotlety nabiorą ciekawego smaku, jeśli do panierowania użyjemy razowej mąki). Teflonową patelnię posmarować olejem (najlepiej za pomocą pędzelka). Na rozgrzany tłuszcz włożyć kurczaka, obsmażyć na złoto z obu stron. Przełożyć do żaroodpornej formy, wstawić na 15 minut do ciepłego piekarnika (150 st. C), aby "doszedł". Przygotować sos: mąkę ziemniaczaną rozprowadzić niewielką ilością wody, w której moczyły się grzyby. Prawdziwki osączyć, pokroić. Zalać mlekiem, zagotować, zagęścić rozrobioną mąką. Doprawić solą i pieprzem. Porcje kurczaka polać sosem. Podawać z makaronem i gotowanymi brokułami. Jedna porcja zawiera: ok. 400 kcal Czas przygotowania: ok. 30 minut