Reklama

Reklama

Lekki torcik z owocami

Idealny deser na lato!

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki z migdałów
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Składniki - krem

  • 20 dag białej czekolady
  • 35 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka esencji miętowej
  • 2 szkl. czerwonych owoców: malin, truskawek i porzeczek
  • 1 czerwona galaretka
  • świeże listki mięty
  • jadalne kwiatki, np. bratki, rumianki, nasturcje

Sposób przygotowania

1. Rozbij jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puszystą pianę, wsypując szczyptę soli. Dodawaj po łyżce cukrów, cały czas ubijając, aż piana stanie się lśniąca. 

2. Miksując na mniejszych obrotach miksera, dodaj po jednym żółtku. Delikatnie wymieszaj z przesianą mąką pszenną oraz migdałową. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż pergaminem. Wylej ciasto. 

3. Piecz w 175 st. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrój biszkopt na 3 blaty. Czekoladę rozpuść, podgrzewając ją ze śmietanką. Wystudzoną ubij z serkiem i esencją. Galaretkę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku. 

Reklama

4. Blaty przełóż kremem, wierzch tortu także posmaruj warstwą kremu. Ułóż umyte i osuszone owoce, zlepiając je galaretką, by utworzyć piramidkę. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny (lub najlepiej przez całą noc). Udekoruj kwiatkami. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje