Lekki torcik z owocami
Idealny deser na lato!

Składniki
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki z migdałów
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 5 jajek
- szczypta soli
- krem
- 20 dag białej czekolady
- 35 dag serka mascarpone
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka esencji miętowej
- 2 szkl. czerwonych owoców: malin, truskawek i porzeczek
- 1 czerwona galaretka
- świeże listki mięty
- jadalne kwiatki, np. bratki, rumianki, nasturcje
Sposób przygotowania
1. Rozbij jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na puszystą pianę, wsypując szczyptę soli. Dodawaj po łyżce cukrów, cały czas ubijając, aż piana stanie się lśniąca. 2. Miksując na mniejszych obrotach miksera, dodaj po jednym żółtku. Delikatnie wymieszaj z przesianą mąką pszenną oraz migdałową. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż pergaminem. Wylej ciasto. 3. Piecz w 175 st. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrój biszkopt na 3 blaty. Czekoladę rozpuść, podgrzewając ją ze śmietanką. Wystudzoną ubij z serkiem i esencją. Galaretkę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku.
4. Blaty przełóż kremem, wierzch tortu także posmaruj warstwą kremu. Ułóż umyte i osuszone owoce, zlepiając je galaretką, by utworzyć piramidkę. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny (lub najlepiej przez całą noc). Udekoruj kwiatkami.