Lekki tort z wiśniami
Pojawiają się na drzewach, kuszą intensywną czerwienią skórki, zapowiadając wakacje. Wiśnie, bo o nich mowa, to jeden z wielu darów lata. Właśnie rozpoczyna się na nie sezon. Lekko kwaskowe i słodkie w smaku są niezastąpionym składnikiem wakacyjnych deserów w każdej postaci.

Składniki
- świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
- Spody tortowe ciemne np. Dan Cake
Składniki
- Masa mascarpone:
- serek mascarpone – 250 g
- śmietanka słodka 36% - 250 ml
- cukier puder – 2 łyżki
- laska wanilii – ½ sztuki
Składniki
- masa czekoladowa
- czekolada gorzka – 100 g
- czekolada mleczna – 100 g
- serek mascarpone – 250 g
- śmietana słodka 36% - 250 g
- cukier puder – 1 łyżka
Sposób przygotowania
Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.
Smacznego!