Lekkie ciasto na biszkopcie
?Składniki: 900 g jabłek, 4 jajka, sok z 1/2 cytryny, 1 cukier wanilinowy, 1 cukier cynamonowy, 10 łyżek letniej wody, 100 g cukru pudru, 250 g mąki krupczatki, 1 łyżka skórki z cytryny. Nadzienie: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe, 1 cukier wanilinowy, 200 g masła, 200 g cukru pudru. Wykończenie: polewa czekoladowa, bita śmietana i pistacje.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty krem. Przełożyć do miski, posypać cukrem wanilinowym. Schłodzić. Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem. Mieszając, dodawać porcjami schłodzony budyń. Na jabłka na cieście wyłożyć masę budyniową. Wstawić do lodówki do stężenia. Rozpuścić polewę czekoladową (deserową lub mleczną). Rozsmarować ją na kremie, odstawić do stężenia. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta rozetkami bitej śmietany i posypać posiekanymi pistacjami.
Czas przygotowania: około 70 minut