Lekkie pankejki w kolorowym sosie
W sam raz na śniadanie!
Sposób przygotowania
1. Podgrzej delikatnie 3 łyżki oleju. Zmiksuj serek z mlekiem, jajkiem i ciepłym olejem. Mąkę przesiej (pankejki będą jeszcze bardziej puszyste) i wymieszaj z proszkiem, sodą i małą szczyptą soli. Ponownie miksując, dodawaj do mokrych składników po porcji mąki. Miksuj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw pod przykryciem na 20 minut, by ciasto odpoczęło i było puszyste po usmażeniu.
2. Zrób sos: serek wymieszaj z dżemem i ew. przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek. Owoce umyj i osusz. W zależności od rodzaju, oczyść je, obierz i ewentualnie rozdrobnij. Trzymaj w lodówce.
3. Resztę oleju wylej na mały talerzyk. Maczając w nim pędzelek, posmaruj rozgrzaną patelnię. Smaż po 3-4 pankejki. Odkładaj je na talerz w wyłączonym piekarniku, nagrzanym do 40 st. Przykryj je z góry folią aluminiową, aby nie obeschły.
4. Pankejki układaj w wieżyczkę. Aby się nie rozpadły, na każdym placuszku zrób kleks ze schłodzonego sosu. Na wierzchu i wokół wieżyczki rozłóż owoce. Nie smaż pankejków na zapas - ciasto bez problemu wytrzyma do następnego dnia. Ważne, by je przykryć i trzymać w lodówce. Przed ponownym smażeniem, energicznie je wymieszaj.