Lekkie pankejki w kolorowym sosie

W sam raz na śniadanie!

Składniki

  • 40 dag naturalnego serka homogenizowanego
  • 100 ml mleka
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 20 dag mąki pszennej lub 17 dag kokosowej
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • sól

Składniki - sos

  • 30 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowego
  • 30 dag różnych ulubionych owoców sezonowych

Sposób przygotowania

1. Podgrzej delikatnie 3 łyżki oleju. Zmiksuj serek z mlekiem, jajkiem i ciepłym olejem. Mąkę przesiej (pankejki będą jeszcze bardziej puszyste) i wymieszaj z proszkiem, sodą i małą szczyptą soli. Ponownie miksując, dodawaj do mokrych składników  po porcji mąki. Miksuj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw pod przykryciem na 20 minut, by ciasto odpoczęło i było puszyste po usmażeniu. 

Reklama

2. Zrób sos: serek wymieszaj z dżemem i ew. przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek. Owoce umyj i osusz. W zależności od rodzaju, oczyść je, obierz i ewentualnie  rozdrobnij. Trzymaj w lodówce. 

3. Resztę oleju wylej na mały talerzyk. Maczając w nim pędzelek, posmaruj rozgrzaną patelnię. Smaż po 3-4 pankejki. Odkładaj je na talerz w wyłączonym piekarniku, nagrzanym do 40 st. Przykryj je z góry folią aluminiową, aby nie obeschły.  

4. Pankejki układaj w wieżyczkę. Aby się nie rozpadły, na każdym placuszku zrób kleks ze schłodzonego sosu. Na wierzchu  i wokół wieżyczki rozłóż owoce. Nie smaż pankejków na zapas - ciasto bez problemu wytrzyma do następnego dnia. Ważne, by je przykryć i trzymać w lodówce. Przed ponownym smażeniem, energicznie je wymieszaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje