Reklama

Lekkie sałatki z makaronem ryżowym

Jest lekkostrawny, nie zawiera glutenu ani cholesterolu. Jego delikatny smak pasuje do warzyw, mięsa, wielu sosów. Łatwo przygotujesz z niego pyszne dania.

Sezamowa z kurczakiem

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 2 papryki
  • 35 dag makaronu ryżowego (nitki)
  • sos sojowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • pieprz

Sposób przygotowania

Kurczaka natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Skrop sosem sojowym i posyp pieprzem. Marynuj 2 godziny. Warzywa oczyść, potnij w słupki. Makaron zalej wrzątkiem z sosem sojowym (do smaku). Odstaw na 5 minut. Na patelni rozgrzej połowę oleju i 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Wrzuć warzywa, skrop je sosem sojowym. Smaż ok. 2 minuty. Zdejmij. Dolej resztę oleju i oleju sezamowego. Mięso usmaż (10-12 minut), gdy ostygnie, pokrój na kawałki. Połącz z odcedzonym makaronem i warzywami. Posyp sezamem.  

Kapuściana z orzechami

Składniki

  • 30 dag makaronu ryżowego (nitki)
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 ogórek sałatkowy po garści orzechów włoskich i ziemnych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sos sojowy
  • sól

Sposób przygotowania

Makaron zalej posolonym wrzątkiem, odstaw do spęcznienia (ok. 5 minut). Orzechy wrzuć na patelnię, zrumień je, mieszając. Po wystudzeniu włoskie orzechy posiekaj. Kapustę oczyść, opłucz, potnij w paseczki. Ogórek potnij w cienkie słupki. Makaron odcedź, połącz z warzywami. Sok z cytryny utrzyj z 1 łyżeczką sosu sojowego. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Porcjami wlej oliwę, ubijając trzepaczką. Składniki sałatki polej sosem. Przed podaniem sałatkę posyp orzechami włoskimi i ziemnymi.

Reklama



Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy