Reklama

Reklama

Leniwe ze śliwkami kalifornijskimi

W sam raz na obiad!

Składniki

  • 500 g twarogu tłustego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do posypania blatu

Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotuj wodę. Twaróg przełóż do miski, rozdrobnij widelcem,  dodaj mąkę,  jajka i sól, wymieszaj. Śliwki drobno posiekaj, dodaj do wyrobionego ciasta, wymieszaj. Masę przełóż na podsypany mąką blat. Do ciasta, które jest luźne nie dawaj więcej mąki, cisto ma być mało zwarte, wtedy leniwe będą delikatne. Na podsypanym mąką blacie formuj ruloniki, krój je jak kopytka. Leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj do momentu, aż wypłyną w tym czasie w rondelku roztop masło. Pierogi leniwe podawaj polane masłem, można je ozdobić miętą. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje