Leśne kopułki
Mąkę wymieszaj z solą, wbij jajko i wymieszaj.
Składniki na 4-6 porcji:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 220 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 40-50 dag mieszanki owoców: malin, jeżyn, borówek
- 6 łyżeczek cukru
- 2 łyżki masła
Czas przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z solą, wbij jajko i wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, stopniowo wlewając wodę. Rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Szklanką wytnij kółka.
2. Owoce umyj i osusz. Na każdy krążek nałóż po porcji owoców. Możesz posypać je szczyptą cukru. Zlep dokładnie, np. w falbanki. Wrzuć na wrzącą wodę i gotuj kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z masłem, ew. posyp owocami.
Czas przygotowania: ok. 50 minut