Reklama

Reklama

Leśne kopułki

Mąkę wymieszaj z solą, wbij jajko i wymieszaj.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 220 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 40-50 dag mieszanki owoców: malin, jeżyn, borówek
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 łyżki masła

Czas przygotowania:


1. Mąkę wymieszaj z solą, wbij jajko i wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, stopniowo wlewając wodę. Rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Szklanką wytnij kółka.

2. Owoce umyj i osusz. Na każdy krążek nałóż po porcji owoców. Możesz posypać je szczyptą cukru. Zlep dokładnie, np. w falbanki. Wrzuć na wrzącą wodę i gotuj kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z masłem, ew. posyp owocami.

Reklama

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy