Składniki na 4 porcje: - 1/2 kg świeżych grzybów, - 2 cebule, - czerstwa bułka, - 5 łyżek tartej bułki, - 2 jaja, sól, pieprz, - 1/2 szklanki mleka, - olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Starannie umyte i oczyszczone grzyby pokroić i podsmażyć na oleju. Dusić na małym ogniu aż będą miękkie. Przepuścić razem z odciśniętą z mleka bułką przez maszynkę. Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Wymieszać z masą grzybową, jajami i połową tartej bułki (masa powinna być gęsta). Przyprawić solą i pieprzem. Formować płaskie kotlety, obtaczać je w tartej bułce. Usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, z dodatkiem ryżu i z surówką. Czas przygotowania: 35 minut