Letni bigos z kiełbasą

Sycące danie obiadowe.

Czas przyrządzenia: 75 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 100 g pieczarek
  • 2 pomidory
  • 2 kawałki kiełbasy (np. jałowcowej)
  • sok z połowy cytryny
  • liść laurowy
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • masło

Sposób przygotowania

1. Umyj kapustkę, osusz, poszatkuj. Przełóż do garnka i podlej niewielką ilością wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i podduś. 

2. Pieczarki podsmaż na łyżce masła, cebulę i kiełbasę zrumień. Wszystko dodaj do podduszonej kapusty. Obierz jabłka, marchewkę i pomidory, pokrój w kostkę i także dodaj do kapusty. Całość gotuj 30 minut. 

3. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i przyprawy do smaku, wedle uznania. 4 Jeżeli lubisz, dodaj odrobinę soku pomidorowego (lub łyżkę koncentratu), bigos nabierze wyrazistości.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje