Letni bigos z kiełbasą
Sycące danie obiadowe.

Składniki
- główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 2 marchewki
- 100 g pieczarek
- 2 pomidory
- 2 kawałki kiełbasy (np. jałowcowej)
- sok z połowy cytryny
- liść laurowy
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- majeranek
- słodka papryka
- masło
4 osób
Sposób przygotowania
1. Umyj kapustkę, osusz, poszatkuj. Przełóż do garnka i podlej niewielką ilością wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i podduś. 2. Pieczarki podsmaż na łyżce masła, cebulę i kiełbasę zrumień. Wszystko dodaj do podduszonej kapusty. Obierz jabłka, marchewkę i pomidory, pokrój w kostkę i także dodaj do kapusty. Całość gotuj 30 minut. 3. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i przyprawy do smaku, wedle uznania. 4 Jeżeli lubisz, dodaj odrobinę soku pomidorowego (lub łyżkę koncentratu), bigos nabierze wyrazistości.