Letni kompot z wiśni. Z dodatkiem kostek lodu przyjemnie orzeźwi w upały

Orzeźwiający kompot z wiśni doskonale smakuje w upalne letnie dni
Orzeźwiający kompot z wiśni doskonale smakuje w upalne letnie dni123RF/PICSEL

Czy kompot z wiśni z pestkami jest zdrowy?

Zobacz również:

    Kompot z wiśni do obiadu

    Kompot z wiśni po ugotowaniu najlepiej porządnie schłodzić w lodówce
    Kompot z wiśni po ugotowaniu najlepiej porządnie schłodzić w lodówce123RF/PICSEL
    • 500 g świeżych wiśni
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1,5 litra wody

    Jak gotować kompot z wiśni?

    1. Zaczynamy od dokładnego umycia wiśni pod zimną i bieżącą wodą. W kolejnym kroku przechodzimy do drylowania, czyli usuwania pestek.
    2. Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka i zasypujemy podaną w przepisie porcją cukru. Wiśnie odstawiamy na ok. 30 minut.
    3. Po upływie wyznaczonego czasu do owoców z cukrem dolewamy 1,5 litra wody, a garnek stawiamy na palniku i gotujemy na niewielkiej mocy przez 10-15 minut.
    4. Ugotowany kompot z wiśni ściągamy z palnika i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Ostudzony napój przelewamy do dzbanka i wkładamy do lodówki.
    5. Gotowy kompot wiśniowy podajemy dobrze schłodzony. Doskonale pasuje do obiadu. Smacznego!
    Jak zrobić kompot z wiśni do słoika na zimę?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?