Letnia sałatka z grillowanymi warzywami
Z dodatkiem krewetek.
- 1 mała cukinia
- po jednej małej żółtej i czerwonej papryce
- 2 ząbki czosnku
- mała główka sałaty
- 16 krewetek
- 3 gałązki tymianku
- 4 łyżki oleju
- sól
- 5 łyżek octu balsamicznego
- pół łyżeczki średnio ostrej musztardy
- pieprz
- cukier
- dojrzałe awokado Przygotowanie:
Cukinię pokroić w podłużne cienkie paski. Papryki pokroić w ćwiartki, wyciąć pestki. Czosnek poprzekrawać. Sałatę potargać na wygodne do jedzenia kawałki. Z krewetek zdjąć błonki. Na patelni grillowej rozgrzać olej i opiekać cukinię i paprykę przez 1-3 minuty. Krewetki opiekać 5-7 minut, po 3 minutach dodać czosnek, na koniec dodać listki tymianku i posolić. Ocet wymieszać z musztardą, dodać 3 łyżki oleju, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Awokado wypestkować, obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem.