​Letnia sałatka z grillowanymi warzywami

Z dodatkiem krewetek.


Składniki:

Reklama

  • 1 mała cukinia
  • po jednej małej żółtej i czerwonej papryce
  • 2 ząbki czosnku
  • mała główka sałaty
  • 16 krewetek
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • pół łyżeczki średnio ostrej musztardy
  • pieprz
  • cukier
  • dojrzałe awokado
 Przygotowanie:

Cukinię pokroić w podłużne cienkie paski. Papryki pokroić w ćwiartki, wyciąć pestki. Czosnek poprzekrawać. Sałatę potargać na wygodne do jedzenia kawałki. Z krewetek zdjąć błonki. Na patelni grillowej rozgrzać olej i opiekać cukinię i paprykę przez 1-3 minuty. Krewetki opiekać 5-7 minut, po 3 minutach dodać czosnek, na koniec dodać listki tymianku i posolić. Ocet wymieszać z musztardą, dodać 3 łyżki oleju, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Awokado wypestkować, obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje