Likier pigwowy
Wyjątkowo aromatyczny.

Składniki na 5-6 butelek:
- 4 kg dojrzałych owoców pigwy, - 3 kg cukru, - 1 laska wanilii, - 1,25 l wody, - 1,5 l winiaku, - 125 ml spirytusu
Przygotowanie:
1. Pigwy opłukać, osuszyć, przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 45 minut na maleńkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. 2. Masę przecedzić przez bardzo gęste sitko. Wymieszać z cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrobać miąższ, połączyć z wywarem z gotowania pigwy. Ponownie zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż powstanie gęsty syrop. Często mieszać, zbierając tworzącą się pianę. 3. Gorący syrop zdjąć z ognia, cieniutkim strumieniem dolewać winiak wymieszany ze spirytusem. Cały czas mieszać. Gotowy likier przykryć, ostudzić, przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę. Na koniec rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 miesiące. Czas przygotowania: 85 minut 1 kieliszek (50 ml): 210 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!