Liliputki karnawałowe z marmoladą
Nadesłał Piotr.
Składniki:
1) 1 i ¼ szklanki mąki pszennej (200g.),
2) 2 dag. drożdży,
3) 7 dag margaryny (trochę więcej niż ¼ kostki),
4) 12 dag. śmietany kwaśnej 18 proc. (około 9 płaskich łyżek),
5) 2 małe żółtka,
6) 1 łyżka spirytusu,
7 )1 łyżeczka od herbaty zapachu rumowego,
8) nadzienie: marmolada różana
Przygotowanie:
1) Przesiewamy mąkę.
2) Ze 120 g śmietany odejmujemy 2 łyżki na rozczyn, resztę śmietany zagotowujemy i zaparzamy 50 g. mąki, mieszamy intensywnie jednocześnie podgrzewając. odstawiamy do ostudzenia.
3) Ucieramy 2 żółtka z płaską łyżką cukru.
4) Robimy rozczyn to znaczy 2 dag. drożdży mieszamy z płaską łyżeczką cukru pudru (gdy damy zbyt dużo cukru to pączki będą się palić), dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki śmietany, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż urośnie (około 15 minut). Konsystencja rozczynu ma przypominać konsystencję 30 procentowej śmietany.
5) Topimy masło.
6) Rozczyn, sparzoną mąkę zapach rumowy oraz pozostałe składniki ciasta dodajemy do pozostałej, przesianej mąki.
7) Wyrabiamy ciasto ręcznie, dodając po trochu ciepłe, stopione masło, Wyrabiamy długo, aż ciasto przestanie się kleić do dna naczynia. Ciasto powinno być dość gęste, aby nie pękało podczas pieczenia.
8) na końcu dodajemy spirytus i jeszcze chwile wyrabiamy, następnie formujemy kulę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wzrostu (30 minut).
9) Na stolnicy grubo rozwałkowujemy (6 mm) 2 placki ciasta, jeden placek smarujemy rozmąconym białkiem, układamy na nim po 1/3 łyżeczki marmolady w dużych odstępach, przykrywamy drugim plackiem i czaszą od małego kieliszka (średnica czaszy – 5 cm) wykrawamy małe pączki, sprawdzamy czy są dobrze sklejone i odkładamy do wzrostu.
10) Smażymy na gorącym tłuszczu 25 min. na bardzo małym ogniu na brązowy kolor.
11) Ostudzone pączki lukrujemy cienką warstwą lukru z cukru pudru, soku z cytryny i zapachu rumowego. Pączki same w sobie są bardzo słodkie.